FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Armenija slavi 16 stoljeća pismenosti

EREVAN/ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Armenija slavi "1600 godinaarmenske i gruzijske abecede", a u povodu te obljetnice u Beču će se upočetku prosinca održati međunarodni skup na kojemu će sudjelovati iarmenski katolikos (vjerski poglavar Armenske kršćanske crkve)patrijarh Karekin II., izvijestila je danas Katolička informativnaagencija (IKA).
EREVAN/ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Armenija slavi "1600 godina armenske i gruzijske abecede", a u povodu te obljetnice u Beču će se u početku prosinca održati međunarodni skup na kojemu će sudjelovati i armenski katolikos (vjerski poglavar Armenske kršćanske crkve) patrijarh Karekin II., izvijestila je danas Katolička informativna agencija (IKA).

Armensku je abecedu, s 38 znakova, sastavio sv. Mesrop (336.- 440.), redovnik, misionar, teolog i jezikoslovac, koji se štuje i u Istočnoj i u Zapadnoj Crkvi. Uz potporu katolikosa i kralja te uz pomoć učenih ljudi u Armeniji toga doba sastavio je abecedu utemeljenu na grčkom alfabetu te započeo prijevod Svetoga pisma.

Sv. Mesrop sam je na armenski preveo Novi zavjet.

Nakon smrti katolikosa Sahaka god. 438. sv. Mesrop izabran je za njegova nasljednika. Osim kao tvorac armenske Mesrop je zabilježen i kao autor gruzijske abecede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙