FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 26. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska ulazi u odlučujuću fazu svojeg približavanja Europskoj uniji i očekuje da će Radna skupina u nedjelju dati odgovarajuće, tj. pozitivno mišljenje o Akcijskom planu hrvatske Vlade koje će potom biti razmatrano i na Vijeću ministara u Luxembourgu, izjavio je u ponedjeljak premijer Ivo Sanader novinarima nakon predavanja za polaznike Diplomatske akademije. "Očekujemo od Vijeća ministara, koje se 3. listopada sastaje u Luxembourgu, primjereno vrednovanje naših napora, kao što očekujemo da će Radna skupina prije toga donijeti odgovarajuće, tj. pozitivno mišljenje o Akcijskom planu", rekao je Sanader. "Učinili smo veliki napredak u Akcijskom planu", dodao je premijer, najavivši intenzivno razdoblje radi ostvarenja početka pregovora.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader je u ponedjeljak na Diplomatskoj akademiji polaznicima održao predavanje o gospodarskoj diplomaciji koja, kako je rekao, postaje za Hrvatsku važnija od političke diplomacije. Najavio je da će diplomatska predstavništva Hrvatske u svijetu biti dodatno pojačana gospodarskim savjetnicima. "Nakon ulaska u EU i NATO u potpunosti ćemo se posvetiti gospodarskoj diplomaciji", kazao je Sanader. Premijer smatra da će uskoro omjer gospodarske i političke diplomacije biti 70 prema 30, a možda i više, u korist gospodarske diplomacije.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ukrajinskog parlamenta Volodymyr Lytvyn razgovarali su u ponedjeljak u Zagrebu o parlamentarnoj suradnji dviju zemalja, koja po njihovim riječima mora biti sustavnija i šira. Dvojica dužnosnika slažu se da između dviju država nema otvorenih pitanja, a "izvrsne i prijateljske" bilateralne odnose trebalo bi intenzivirati na razini parlamenata, vlada i predsjednika država. Lytvyn je izjavio kako je Ukrajina zainteresirana za hrvatska iskustva u rješavanju unutarnjopolitičkih i vanjskopolitičkih problema. To se konkretno odnosi na iskustva Hrvatske u prelasku s predsjedničkog na parlamentarni politički sustav i aktivnosti u procesu pristupa Europskoj uniji.

AMMAN - Jordanski kralj Abdulah II. posredovat će između Izraela i Palestinaca, na zahtjev američkog predsjednika Georgea W. Busha, tijekom posjeta u koji bi "uskoro" trebao otići na palestinske teritorije i u Izrael, izjavio je u ponedjeljak u Ammanu pomoćnik premijera Marwan Moasher. "Posjet kralja palestinskim teritorijima i Izraelu dolazi na zahtjev američkog predsjednika kako bi kralj posredovao i pokušao pospješiti palestinsko-izraelski mirovni proces", kazao je Moasher. Jordanski dužnosnik naglasio je da "konačni datum posjeta kralja još nije utvrđen", ali da će do njega doći uskoro.

BEČ - Direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamedu Elbaradeiju u ponedjeljak je opća skupština agencije produžila mandat na još četiri godine. U izvješću o razvoju agencije u protekle četiri godine, ElBaradei je općenito govorio o napretku, ističući ipak nezadovoljstvo nekim područjima. Bio je "iznimno razočaran" nepostizanjem sporazuma, na UN-ovom summitu početkom rujna, o sprečavanju širenja nuklearnog oružja i o nuklearnom razoružanju. Naveo je da su mu glavni ciljevi u idućem razdoblju normalizacija rada u Iraku, ponovno uključivanje Sjeverne Koreje u Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i rješenje iranskog nuklearnog programa.

BERLIN - Demokršćanska Unija CDU/CSU i dalje ustraje na tome da na dužnost kancelara bude izabrana njezina predstavnica Angela Merkel te odbija najnovije prijedloge sadašnjeg kancelara i kandidata Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gerharda Schroedera o podjeli kancelarske dužnosti, izjavili su u ponedjeljak vodeći političari Unije. "Schroeder mora shvatiti da ne postoji niti najmanja šansa da Unija uđe u vladu s SPD-om bez Angele Merkel na čelu", izjavio je član predsjedništva Kršćansko demokratske unije Christoph Boehr. Kancelar Schroeder je u nedjelju prvi put otvoreno stao iza tzv. velike koalicije demokršćana i socijeldemokrata te je izjavio "da će učiniti sve" do dođe do njezina stvaranja.

SARAJEVO - U nastavku suđenja bivšemu članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da je posredstvom računa Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri sredstava što ih je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u ponedjeljak je završnu riječ dao tužitelj John McNair. Tužitelj U višesatnom iskazu McNair je izjavio da je Jelavić kao ministar obrane Federacije BiH 1997. i 1998. g. zlorabio položaj radi privatnog bogaćenja. Po njegovim riječima Jelavić je novce pristigle iz RH usmjeravao u hercegovačku franjevačku provinciju te u više poduzeća kako bi im se omogućila kupnja dionica Hercegovačke banke tim novcima, što je po McNairovom tumačenju nezakonito.

BEČ - Austrijska himna mogla bi doživjeti promjene kako bi se postigla jednakost muškaraca i žena, stoji u prijedlogu ministrice za ženska pitanja Marie Rauch-Kallat objavljenom u ponedjeljak. Ona smatra da bi riječi "veliki sinovi" Austrije trebalo zamijeniti riječima "velike kćeri i sinovi", "zemlju očeva" zamijenila bi "domovina", a "bratske zborove" "radosni zborovi". Austrijska himna stara je 58 godina i dvije je godine mlađa od poratne Druge Austrijske Republike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙