FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rita postala uragan i stigla do Florida Keysa

MIAMI, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Samo tri tjedna nakon što jeuragan Katrina poharao američku obalu u Meksičkome zaljevu i ubio višestotina ljudi, tropska oluja Rita u utorak je i službeno prerasla uuragan prve, najslabije kategorije i stigla do otočja Florida Keys,objavio je američki nacionalni centar za uragane.
MIAMI, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Samo tri tjedna nakon što je uragan Katrina poharao američku obalu u Meksičkome zaljevu i ubio više stotina ljudi, tropska oluja Rita u utorak je i službeno prerasla u uragan prve, najslabije kategorije i stigla do otočja Florida Keys, objavio je američki nacionalni centar za uragane.

Svih osamdeset tisuća stanovnika dobilo je u ponedjeljak naredbu da ode s otočja, ali mnogi su ostali dočekati Ritu.

"Kiša je snažna, ali vjetar još nije", kaže stanovnica Keysa Mare Contrare koja je svoju kuću zaštitila aluminijskim pločama. Prema njezinim riječima, još se ne može ocijeniti je li pogriješila što je ostala dočekati uragan. "Zasad se čini dobro", rekla je.

Gradonačelnik Miamija Carlos Alvarez upozorio je jug Floride da ne podcijeni Ritinu snagu.

"Ostanite kod kuće. Ma kako bilo, vrijeme će biti užasno", rekao je. Škole, mnogi državni uredi i neke tvrtke u utorak ne rade.

Jedan dužnosnik iz Louisiane upozorio je da će nasipi u New Orleansu, gdje su prije nekoliko tjedana u poplavama nakon Katrine poginule stotine ljudi, ponovo popustiti pogodi li grad nova oluja. Gradonačelnik Ray Nagin obustavio je provedbu plana o povratku nekih stanovnika u poplavljeni grad.

Naftne tvrtke koje se tek oporavljaju od Katrine evakuirale su bušotine u Meksičkome zaljevu. Privatni prognostičari procjenjuju na 40-postotne izglede da vjetar uraganske snage izravno pogodi važna energetska postrojenja u Meksičkome zaljevu.

Rita je bila 17. tropska oluja u nevremenima krcatoj sezoni na Atlantiku. Postala je uragan kad je njezin vjetar dosegnuo brzinu od 119 kilometara na sat.

Očekuje se da postane pravi uragan s vjetrom od 178 kilometara na sat, objavio je nacionalni centar za uragane u Miamiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙