FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saune brane Finsku od ptičje gripe

HELSINKI, 6. rujna 2005. (Hina/AFP) - Saune rado posjećuju sportašikoji se žele dobro oznojiti, no finski dužnosnici preporučuju ih i kaoprevenciju od smrtonosne ptičje gripe.
HELSINKI, 6. rujna 2005. (Hina/AFP) - Saune rado posjećuju sportaši koji se žele dobro oznojiti, no finski dužnosnici preporučuju ih i kao prevenciju od smrtonosne ptičje gripe.

Finsko ministarstvo poljoprivrede savjetovalo je osobama koje putuju u zemlje pogođene ptičjom gripom da se dezinficiraju na visokim temperaturama u saunama.

"Izdali smo preporuku proizvođačima peradi da spriječe širenje virusa saunom", rekao je stručnjak ministarstva Sirpa Kivirusu agenciji AFP.

Putnike koji se vraćaju iz jugoistočne Azije, gdje je od ptičje gripe umrla 61 osoba, i Rusije, gdje su epidemijom pogođene brojne farme peradi, finska je vlada pozvala da u saunama dezinficiraju odjeću, obuću i prtljagu.

"To je vrlo učinkovit način uništavanja virusa koji ne može preživjeti visoke temperature. Za odjeću vam treba 70 stupnjeva Celzija tri sata", rekao je u utorak Kiviris i dodao da je sauna dobar način dezinfekcije jer ljudi vjerojatno ne žele spaljivati odjeću.

Ova je preporuka u Finskoj, koja ima dva milijuna sauna na nešto više od pet milijuna stanovnika, vrlo lako provediva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙