FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 18. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz zemlje do 4,30sati.
ZAGREB, 18. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz zemlje do 4,30 sati.

ŠIBENIK - Četrdesetogodišnji slovenski ronilac preminuo je u subotu oko 16 sati u kolima Hitne pomoći na putu prema šibenskoj Općoj bolnici, četrdesetak minuta nakon što je izronio iz mora nedaleko otoka Murtera, a njegov 48-godišnji kolega prebačen je u barkomoru splitske bolnice "Firule" radi dekompresijske bolesti, izvijestila je Šibensko-kninska policijska uprava. Devetorica slovenskih turista iz okolice Celja došla su na Murter na dvodnevno ronjenje u organizaciji škole ronjenja "Aquamarin" vlasnika Josipa Turčinova iz Murtera. Oko 14 sati Turčinov je slovenske ronioce brodom svoje tvrtke doveo u Nacionalni park "Kornati" zapadno od otoka Čavlin u blizini Murtera. Nakon što su pod morem bili dvadesetak minuta, 40-godišnji i 48-godišnji ronilac izronili su i doplivali do broda. Četrdesetogodišnjaku je pozlilo odmah nakon skidanja ronilačke opreme, pa su oba ronioca gliserom prebačena u Murter, gdje su ih čekala kola Hitne pomoći. Četrdesetogodišnji ronilac umro je na putu u šibensku bolnicu a njegov 48-godišnjeg kolega, nakon pružene liječničke pomoći, prevezen je u Split.

NOVALJA - Nakon što je u subotu ujutro policija raščistila cestovnu zapreku, nastavljeno je rušenje bespravno izgrađenoga lukobrana u uvali Dražica kraj Novalje na otoku Pagu, objavila je u subotnjem Dnevniku Hrvatska televizija (HTV). Lukobran je u uvali Dražica izgradio Mato Guščić koji već nekoliko godina u luci naplaćuje vezove. Ministarstvo zaštite okoliša u petak je počelo rušiti bespravno sagrađenu Guščićevu lučicu no mještani Novalje su automobilima i kamionima zapriječili cestu prema uvali Dražica. Policija je privela trojicu mještana koji su se najdulje opirali rušenju lukobrana, no nedugo potom pustila ih je iz pritvora.

SPLIT - Novinar i kolumnist te bivši urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović preuzeo je na Županijskom sudu u Splitu optužnicu kojom ga Tužiteljstvo Međunarodnog suda u Haagu tereti za nepoštivanje toga suda zbog objavljivanja transkripata sa suđenju Tihomiru Blaškiću, potvrđeno je u subotu na Županijskom sudu u Splitu. Optužnicu protiv Jovića Haaški sud podignuo je u ponedjeljak, 12. rujna, a Jović je u medijima odmah najavio kako se neće odazvati pozivu suda da se 26. rujna u Haagu izjasni o svojoj krivnji. Uz optužnicu mu je uručen i Statut te Pravila postupanja i nalog za pristup sudu u Haagu. Ponovivši kako se neće odazvati pozivu, Jović je novinarima rekao da će "prvo iskoristiti Ustav i zakone Republike Hrvatske koji su", kako je izrazio uvjerenje, "na njegovoj strani".

VARAŽDIN - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je u subotu Izvještajnoj sjednici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u povodu obilježavanja Dana logoraša. Kosor je kazala kako pitanje zatočenih i nestalih osoba, njih još 1149 u ovom trenutku, mora biti nulta točka u svim razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore, a potraga se neće završiti dok se ne otkrije i posljednja sudbina nestale osobe.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskih pravaša - Hrvatski pravaški pokret Dražen Keleminec optužio je u subotu Hrvatsku stranku prava (HSP) da je "organizirala napad na njega i još trojicu članova stranke" koji su trebali održati konferenciju za novinare u osječkom hotelu "Royal", no predsjednik HSP-a Ante Đapić odbacio je optužbe. Keleminec je izjavio da su ih "dvojica Đapićevih HSP-ovaca fizički spriječila da održe konferenciju" zbog čega su nakon napada, u kojem su on i njegovi stranački kolege zadobili povrede, konferenciju održali u obližnjem hotelu "Central". Cijeli smo slučaj prijavili policiji, kazao je. Predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je pak kako prvi puta čuje da su Hrvatski pravaši trebali održati konferenciju za novinare u Osijeku dodavši kako "s gnušanjem odbija svaku insinuaciju da je bilo kakav izgred povezan s HSP-om". U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj potvrdili su da je Keleminec u subotu oko 19 sati prijavio fizički napad, te naveli da postupaju po dojavi.

ŠIBENIK - Četrnaesta obljetnica šibenskog rujanskog rata 1991. godine obilježena je u subotu svečanom akademijom u Šibenskom kazalištu, na kojoj su na rujanski ratni podvig podsjetili gradonačelnica Nedjeljka Klarić, šibensko-kninski dožupan Goran Pauk i ratni načelnik Policijske uprave Nikola Vukošić. Vukošić je podsjetio da je već u prosincu 1990. osnovan Krizni štab, a u siječnju iduće godine službeno su formirani aktivni i pričuvni sastav policije, pa je oko 1.400 ljudi sa šibenskog područja već tada bilo spremno braniti bilo koji dio Hrvatske. Prije Domovinskog rata na šibenskom području bilo je 25 vojnih objekata, a preuzimanje vojarni na Žirju i u Zečevu bilo je od presudne važnosti za tijek Domovinskog rata, u kojem je upravo obrana Šibenika bila jedna od prvih i najznačajnijih ofenzivnih akcija. U sedam ratnih rujanskih dana na šibenskom je području srušeno i znatnije oštećeno 13 crkava, 10 objekata spomeničke baštine, među kojima katedrala Sv. Jakova, Muzej, Kazalište i Gradska vijećnica, uništena je elektroliza u Tvornici lakih metala, srušeni pogoni "Luke" i "Vinarije".

KORČULA - Objavljivanje višesveščana romana "Poraz", na kojem je Petar Šegedin radio više od 20 godina i nije ga do kraja završio, može se očekivati do kraja proljeća iduće godine, izvijestio je akademik Dubravko Jelčić u subotu u Korčuli, na završetku dvodnevne kulturno-znanstvene priredbe "Dani Petra Šegedina". U sklopu Dana održan je znanstveni skup o "Zavičajnim i mediteranskim temema u Šegedinovom djelu". Izaslanstvo Dana Petra Šegedina je položilo vijence na Osnovnu školu koja nosi piščevo ime te na njegov grob u Orebiću. U popodnevnim satima otkrivena je spomen-ploča na kući u Korčuli gdje je Petar Šegedin živio, a podigao ju je korčulanski ogranak Matice hrvatske.

ISLAM GRČKI - U organizaciji Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Zavoda za hrvatsku povijest, Društva hrvatskih pisaca i Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta", a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, u subotu je u Islamu Grčkom kod Zadra prigodnim skupom obilježena 100. obljetnica rođenja književnika Vladana Desnice (1905.-1967.). Pred stotinjak mještana i gostiju, u prostorijama Kule Stojana Jankovića predstavljen je i projekt "Mostovi" u sklopu kojega je predviđena revitalizacija Kule Janković Stojana i područja sela Islam Grčki, Islam Latinski i Kašić.

ČAZMA - Skupina hrvatskih kulturnih djelatnika, arhitekata i povjesničara umjetnosti posjetila je u subotu Čazmu te obilježila "Dan Sene Sekulić - Gvozdanović", poznate hrvatske povjesničarke umjetnosti i profesorice na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu koja je preminula prošle godine. Sudionici okupljanja naglasili su kako bi "Dan Sene Sekulić-Gvozdanović", autorice mnogih djela o poznatim hrvatskim kulturno-povijesnim spomenicima, trebao postati tradicionalan.

MAKARSKA - U požaru koji je buknuo u subotu u 16,45 sati u Parku prirode Biokovo, u šumi nedaleko ulaza u park, izgorjela je borova šuma na površini od jednog hektara. Vatru koja je u 17,15 sati stavljena pod nadzor gasitelja, a u 18,30 sati potpuno ugašena. Ujedno, u 17,40 sati izbio je požar na gradskom predjelu Glavica u Makarskoj u kojemu su izgorjele masline na površini od 100 četvornih metara. Požar je brzom intervencijom makarskih vatrogasaca nedugo nakon izbijanja stavljen pod nadzor a iza 18 sati potpuno ugašen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙