FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 17. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 17. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

SPLIT - Novinar i kolumnist te bivši urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović preuzeo je jučer na Županijskom sudu u Splitu optužnicu kojom ga Tužiteljstvo Međunarodnog suda u Haagu tereti za nepoštivanje toga suda zbog objavljivanja transkripata sa suđenju Tihomiru Blaškiću, potvrđeno je danas na Županijskom sudu u Splitu. Optužnicu mu je, u pratnji odvjetnika Vinka Ljubičića, uručio istražni sudac Neven Cambi. Optužnica protiv novinara Josipa Jovića Haaški sud podignuo je u ponedjeljak, 12. rujna, a Jović je u medijima odmah najavio kako se neće odazvati pozivu suda da se 26. rujna u Haagu izjasni o svojoj krivnji. Uz optužnicu jučer mu je u splitskom Županijskom sudu jučer uručen i Statut te Pravila postupanja i nalog za pristup sudu u Haagu. Ponovivši kako se neće odazvati pozivu, Josip Jović je novinarima jučer potvrdio da će "prvo iskoristiti Ustav i zakone Republike Hrvatske koji su", kako je izrazio uvjerenje, "na njegovoj strani".

VARAŽDIN - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Varaždinu Izvještajnoj sjednici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u povodu obilježavanja Dana logoraša. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak posebno se zahvalio potpredsjednici Vlade i ministrici Jadranki Kosor te Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na pomoći pri rješavanju problema branitelja logoraša. Potpredsjednica Kosor uz ostalo je kazala kako pitanje zatočenih i nestalih osoba, njih još 1149 u ovom trenutku, mora biti nulta točka u svim razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore, a potraga se neće završiti dok se ne otkrije i posljednja sudbina.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskih pravaša - Hrvatski pravaški pokret Dražen Keleminec optužio je večeras Hrvatsku stranku prava (HSP) da je "organizirala napad na njega i još trojicu članova stranke" koji su trebali održati konferenciju za novinare u osječkom hotelu "Royal", no predsjednik HSP-a Ante Đapić odbacio je optužbe. Keleminec je Hini izjavio da su ih "dvojica Đapićevih HSP-ovaca fizički spriječila da održe konferenciju" zbog čega su nakon napada, u kojem su on i njegovi stranački kolege zadobili povrede, konferenciju održali u obližnjem hotelu "Central". Cijeli smo slučaj prijavili policiji, kazao je. Keleminec je ustvrdio da je HSP u strahu od Hrvatskih pravaša u čije je redove prešlo već tisuću članova HSP-a, a mnogi ogranci diljem Hrvatske to najavljuju, jer se "ne mire s Đapićevom politikom prema SDP-u i srpskom pitanju". U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj potvrdili su da je Keleminec večeras oko 19 sati prijavio fizički napad, te naveli da postupaju po dojavi.

KORČULA - Objavljivanje višesveščana romana "Poraz", na kojem je Petar Šegedin radio više od 20 godina i nije ga do kraja završio, može se očekivati do kraja proljeća iduće godine, izvijestio je akademik Dubravko Jelčić večeras u Korčuli, na završetku dvodnevne kulturno-znanstvene priredbe "Dani Petra Šegedina". U sklopu Dana danas je održan znanstveni skup o "Zavičajnim i mediteranskim temema u Šegedinovom djelu", a akademik Jelčić - odgovarajući na ocjene jedne sudionice kako se na zagrebačkom Filozofskom fakuletu ne pridaje dovoljno pozornosti Šegedinovu djelu, što utječe da ga nastavnici zanemaruju u školama - potvrdio je kako se na nekim filozofskim fakultetima u Hrvatskoj ne pridaje odgovarajuća pozornost Šegedinovu djelu. Izaslanstvo Dana Petra Šegedina danas je položilo vijence na Osnovnu školu koja nosi piščevo ime te na njegov grob u Orebiću. U popodnevnim satima otkrivena je spomen-ploča na kući u Korčuli gdje je Petar Šegedin živio, a podigao ju je korčulanski ogranak Matice hrvatske.

ISLAM GRČKI - U organizaciji Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Zavoda za hrvatsku povijest, Društva hrvatskih pisaca i Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta", a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, danas je u Islamu Grčkom kod Zadra prigodnim skupom obilježena 100. obljetnica rođenja književnika Vladana Desnice (1905.-1967.). Pred stotinjak mještana i gostiju, u prostorijama Kule Stojana Jankovića predstavljen je i projekt "Mostovi" u sklopu kojega je predviđena revitalizacija Kule Janković Stojana i područja sela Islam Grčki, Islam Latinski i Kašić.

ČAZMA - Skupina hrvatskih kulturnih djelatnika, arhitekata i povjesničara umjetnosti posjetila je danas Čazmi te obilježila "Dan Sene Sekulić - Gvozdanović", poznate hrvatske povjesničarke umjetnosti i profesorice na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu koja je preminula prošle godine. Sudionici današnjeg okupljanja naglasili su kako bi ovaj "Dan Sene Sekulić-Gvozdanović", autorice mnogih djela o poznatim hrvatskim kulturno-povijesnim spomenicima, trebao postati tradicionalan.

MAKARSKA - U požaru koji je buknuo danas u 16,45 sati u Parku prirode Biokovo, u šumi nedaleko ulaza u park, izgorjela je borova šuma na površini od jednog hektara. Vatru koja je u 17,15 sati stavljena pod nadzor gasitelja, a u 18,30 sati potpuno ugašena. Ujedno, u 17,40 sati izbio je požar na gradskom predjelu Glavica u Makarskoj u kojemu su izgorjele masline na površini od 100 četvornih metara. Požar je brzom intervencijom makarskih vatrogasaca nedugo nakon izbijanja stavljen pod nadzor a iza 18 sati potpuno ugašen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙