FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pronađena i restaurirana Tizianova slika bit će prodana na dražbi

LONDON, 16. rujna 2005. (Hina) - Jedinstveni portret koji je naslikaorenesansni slikarski majstor Tizian, koji je bio preslikan i otkrivennakon 400 godina, mogao bi na dražbi u prosincu postići cijenu od 9milijuna dolara.
LONDON, 16. rujna 2005. (Hina) - Jedinstveni portret koji je naslikao renesansni slikarski majstor Tizian, koji je bio preslikan i otkriven nakon 400 godina, mogao bi na dražbi u prosincu postići cijenu od 9 milijuna dolara.

Tizianov portret Gospođe i kćeri otkriven je zahvaljujući rendgenskim zrakama i pažljivo restauriran. Portret je ostao nedovršen kada je Tizian, najznačajniji predstavnik venecijanske slikarske škole umro 1576. godine, a platno je vjerojatno iskoristio jedan od njegovih učenika Leonardo Corona, kako bi na njemu naslikao sliku "Tobija s anđelom".

"To je jedinstvena lijepa slika. Tu je bliskost u odnosu majke i kćeri. Nema dvojbe", rekao je Francis Russell, iz aukcijske kuće Christie's prigodom razgledavanja slike u petak.

"Činjenica da je slika ostala nedovršena znači da je tada nisu smatrali vrijednom ali i da vjerojatno nije rađena po narudžbi", rekao je Russell.

Boja koja je prekrila original očuvala ga je od zuba vremena, a slika je jedinstvena ne samo po tome što je Tizian, punim imenom Tiziano Vecellio, rijetko slikao žene, nego i po tome što se mislilo da nikad zajedno nije naslikao majku i kćer.

Ne postoje bilješke o tom radu napravljenom pedesetih godina 16. stoljeća kada je ostarjeli Tizian već bio najpoznatiji i najtraženiji slikar u Italiji, no vjeruje se da predstavlja slikarevu kćer Emeliu s njezinom kćerkom.

Slika "Tobija s anđelom" prvi put se spominje sredinom 18. stoljeća i tada se smatralo da je Tizianova. Vlasnike je mijenjala nekoliko puta, od ruskog cara Nikole I. do francuskog trgovca umjetninama Renea Gimpela u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Kada je njemačka vojska 1939. godine napala Francusku Gimpel je svoju kolekciju prebacio na čuvanje u London ali je tajnu o mjestu gdje ju je čuvao odnio sa sobom u smrt 1944. godine u koncentracijskom logoru.

Njegovi su sinovi Ernest i Jean kolekciju našli u spremištu u okrugu Bayswater 1946. godine. Slika je dva puta neuspješno prodavana na aukciji kao Tizianova 1947. u Sothebysu i 1963. u kući Christie's. Jean Gimpel je sliku poslao na rendgensko ispitivanje u Courtauld Institute gdje je i otkrivena kompozicija koja se nalazila ispod "Tobije s anđelom".

Nakon godina mukotrpne restauracije koju je vodio Alec Cobbe, slika je svjetlo dana ugledala na izložbi u Madridu 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙