FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osmjesi zabranjeni na britanskim putovnicama

LONDON, 12. rujna 2005. (Hina/DPA) - Osmjesi su zabranjeni nafotografijama za britanske putovnice od ponedjeljka, nakon uvođenjanovih skenera koji se usredotočuju na biometričko prepoznavanje izahtjevaju ozbiljan izraz lica.
LONDON, 12. rujna 2005. (Hina/DPA) - Osmjesi su zabranjeni na fotografijama za britanske putovnice od ponedjeljka, nakon uvođenja novih skenera koji se usredotočuju na biometričko prepoznavanje i zahtjevaju ozbiljan izraz lica.

Prema novim pravilima ministarstva unutarnjih poslova, potencijalni putnici moraju na fotografijama napraviti "neutralan izraz lica sa zatvorenim ustima".

Guardian piše da se od podnositelja zahtjeva za putovnicu također traži da na fotografiji pokažu svoje bjeloočnice jer neki ljudi zatvaraju oči kada imaju izraz lica koji bi se mogao opisati kao "ozbiljan osmijeh".

Vlasti pozdravljaju uvođenje biometričkih podataka u putovnice i ističu da je to učinkovito novo sredstvo u borbi protiv terorizma, prijevare i organiziranog kriminala.

"Dok bi uvođenje prepoznavanja lica moglo poboljšati međunarodnu sigurnost, uskraćivanje prava na osmijeh znači da će putovnice i osobne iskaznice pokazati manje britanskog identiteta nego ranije, što je paradoksalno", navodi se u Guardianu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙