FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 16. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovini Paddy Ashdown zatražio je od srpskog člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca pojašnjenje o protuzakonitim uplatama na račun Srpske demokratske stranke (SDS), a ta mjera mogla bi predstavljati uvod u ozbiljnije kaznene mjere zbog propasti pregovora o preustroju policije, tvrde u petak sarajevski mediji. Iz Ashdownova ureda u četvrtak je objavljeno kako je Visoki predstavnik još 5. rujna upozorio Paravca da međunarodna zajednica zna za uplatu u iznosu od 2.100 Konveritibilnih maraka (oko tisuću i 50 eura) čime je prekršena odluka OHR-a iz lipnja 2004. godine kojom se blokiraju svi računi SDS-a a sve uplate veće od 150 maraka usmjeravaju na jedan račun kako bi bile podložne kontroli.

JERUZALEM - Izrael će za 150 metara unutar palestinskog teritorija proširiti "zonu sigurnosti" na sjeveru Pojasa Gaze kako bi se stalo na kraj upadima u to područje, priopćilo je u petak izraelsko ministarstvo obrane. "Ministar obrane Shaul Mofaz je naredio proširenje zone sigurnosti na palestinskoj strani, na sjeveru Pojasa Gaze, kako bi se otklonila opasnost koju za židovska naselja predstavlja kaos koji trenutno vlada u Gazi", kazao je glasnogovornik ministarstva. "Najvažnije je uspostaviti tzv. ničiju zemlju kojoj bi bio zabranjen pristup Palestinaca", dodao je glasnogovornik.

KABUL - Talibani su u petak pozvali 12,5 milijuna afganistanskih birača da u nedjelju ne izađu na izbore, tvrdeći da se radi o američkoj zavjeri, upozorivši pritom Afganistance da bi prilikom glasovanja mogli stradati u napadima na američke vojnike. Talibani su prethodno objavili da im birališta neće biti mete, no Abdul Latif Hakimi, glasnogovornik talibanskih gerilaca, je kazao da Afganistanci koji idu glasovati čine to na vlastiti rizik. Istaknuo je da će gerilcima na dan izbora meta biti strane "okupacijske" trupe, te da bi u tim napadima mogli stradati i Afganistanci. U nedjelju se u Afganistanu održavaju povijesni izbori za nacionalnu skupštinu i vijeća u sve 34 provincije u toj zemlji.

BAGDAD - Četiri Iračana, među kojima i šijitski svećenik, ubijena su, a 15 osoba je ranjeno u petak ujutro u Bagdadu u tri odvojena napada, doznaje se iz ministarstva unutrašnjih poslova. U posljednja dva dana iračku prijestolnicu je zapljusnuo val napada u kojima je živote izgubilo više od 150 osoba. Odgovornost za te napade je preuzela iračka Al'Qaida pod vodstvom Abu Musaba al-Zarqawija kao odgovor na ofanzivu američkih i iračkih snaga na sunitske pobunjenike u Tal Afaru, sjeverozapadno od Bagdada. Ta je skupina objavila totalni rat šijitskoj populaciji u Iraku.

UJEDINJENI NARODI - Sjedinjene Države pozvale su u četvrtak ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka da ne odustane od reformskog puta nakon što je nedavno raspustio ukrajinsku vladu, izrazivši mu pritom svoju potporu u teškim političkim trenucima. U susretu na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je Juščenku kako se nada da će on ostati privržen obećanjima danim tijekom prozapadne Narančaste revolucije, koja ga je prošle godine dovela na vlast. Govoreći pred Općom skupštinom UN-a, Juščenko je rekao kako je njegova vlada odlučna nastaviti naprijed i stvoriti novo, otvoreno društvo i tržišno gospodarstvo.

NEW YORK - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izrazio je u četvrtak žaljenje glede činjenice da je predložena reforma UN-a ostavila po strani važna pitanja poput razoružanja i terorizma. "Žalosno je da niti jedan sporazum nije moguće postići o ključnim pitanjima kao što su razoružanje i neširenje nuklearnog oružja jednako kao i oko definicije terorizma", rekao je Fischer govoreći drugog dana summita u Ujedinjenim narodima umjesto kancelara Gerharda Schroedera. Njemački ministar vanjskih poslova također je istaknuo potrebu daljnjeg širenja Vijeća sigurnosti kako bi ono postalo što reprezentativnije i sposobnije odgovoriti na izazove 21. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙