FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati
ZAGREB, 16. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ČAKOVEC - Premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker izrazili su zadovoljstvo što je iz vrha Svjetske banke stigla reakcija kojom se relativizira ocjena o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, po kojoj Hrvatska zauzima 118. mjesto od 155 zemalja. "Zadovoljan sam što je Svjetska banka, odnosno njen potpredsjednik za Europu i srednju Aziju Shigeo Katsu reagirao i priznao da u ocjenu uvjeta poslovanja u Hrvatskoj nije uključeno sve što je Vlada učinila u protekle dvije godine", izjavio je premijer Sanader na jučerašnjoj sjednici Vlade u Čakovcu. Ministar Šuker rekao je kako se očekuje da se u vezi s ocjenama, početkom sljedećeg tjedna, kod predstavljanja PAL zajma očituje i Ured Svjetske banke u Zagrebu. Također je istaknuo da su se jučer u Washingtonu dogodile dvije velike stvari za Vladu - Odbor Svjetske banke prihvatio je PAL zajam (u iznosu 150 milijuna dolara), a Odbor izvršnih direktora MMF-a prvi pregled stand by aranžmana i pohvalno se izrazio o reformama koje provodi Hrvatska.

ČAKOVEC - S milijun kuna jednokratne pomoći Vlada će pomoći stradalima u nedavnoj poplavi u Međimurskoj županiji. Kako bi se čim prije počeo graditi nasip za obranu od poplave u mjestu Križovec, Vlada se suglasila da Hrvatske vode ugovore izgradnju nasipa uz rijeku Muru u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Ukupni troškovi izgradnje nasipa koji je nešto duži od jednog kilometra procjenjuju se na 10-tak milijuna kuna. Vlada je također poduprla niz projekata važnih za Čakovec i Međimursku županiju. Dala je potporu da se na jedinom zračnom pristaništu u Međimurju, sada većinom orijentiranom na športsko letenje, stvore uvjeti za prihvat svih vrsta zrakoplova te je obvezala Županiju da donese prostorni plan za gradnju poduzetničke zone na izlazu autoceste Čakovec. Vlada je izrazila i spremnost sufinancirati nabavu opreme za županijsku bolnicu Čakovec, pa će u tri godine osigurati devet od potrebnih 18 milijuna kuna.

ZAGREB - Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prihvatio je prvi pregled provedbe stand-by aranžmana s Hrvatskom, izvijestio je jučer guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski. Podsjetio je da je Hrvatska ispunila pet od šest prethodnih aktivnosti na koje se obvezala - utvrđenje deficita proračuna na oko 4,2 posto BDP-a, izmjene sustava poticanja stambene štednje, zakona o dužnosnicima i namještenicima, promjene poticaja u zapošljavanju, ustrojavanje registra kreditnih garancija države. Nije još obavljen izbor konzultanta za privatizaciju INA-e. U aranžmanu, pored izvršnih kriterija pregleda, je i šest kontrolnih točaka koje se moraju obaviti u ovoj godini - jedinstveni račun Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta u državnoj riznici, prihvaćanje zakona o državnoj potpori, reforma doprinosa zdravstvenog osiguranja, ustrojavanje jedinstvenog nadzora nad nebankarskim institucijama te utvrđivanje i izvođenje planova privatizacije Croatia osiguranja i treće faze privatizacije HT-a. MMF je ocijenio da gospodarski program hrvatske Vlade potpomognut stand-by aranžmanom s MMF-om počinje davati rezultate te da će i dalje pružati stručnu pomoć i podržavati hrvatske napore na makroekonomskoj stabilnosti i poboljšanju perspektiva rasta, napomenuo je guverner HNB-a.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker opovrgnuo je kako Prvi programski zajam za prilagodbu (PAL) dobiven od Svjetske banke, predviđa i likvidaciju jednog državnog brodogradilišta u ovoj godini. "Ne postoji opcija likvidacije", izjavio je Šuker nakon jučerašnje sjednice Vlade u Čakovcu. Vlada radi program restruktuiranja brodogradnje, a taj je program vezan i uz budući zakon o državnim potporama i subvencijama. Prijedlog restrukturiranja brodogradnje u idućih bi se mjesec i pol trebao naći pred Vladom, najavio je ministar Šuker.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) nije spremna dati suglasnost bankarskoj grupaciji Unicredito za preuzimanje HVB Splitske banke odnosno njezino povezivanje sa Zagrebačkom bankom na hrvatskom tržištu, izjavio je jučer guverner HNB-a Željko Rohatinski. Dodao je da će takav stav čelništvo središnje banke uputiti Savjetu HNB-a koji će se o prijedlogu Unicredita očitovati na sjednici u listopadu. Do konačnog rješenja Savjeta, HNB je jučer donio privremeno rješenje kojim se zabranjuje Unicreditu i povezanim osobama sklapanje ugovora sa HVB Splitskom bankom i poduzimanje radnji koje bi utjecale na promjenu imovine, kapitala, poslova.

ČAKOVEC - Za svaki liječnički pregled, izdani recept, uputnicu, ortopedska i druga pomagala, građani će od 1. listopada plaćati po deset kuna administrativne pristojbe, pet kuna izdvojit će za sanitetski prijevoz, odlučila je jučer Vlada RH. Mjesečno će se najviše plaćati 30 kuna pristojbe, a nakon toga pregledi, recepti i uputnice u tom će se mjesecu dobivati bez plaćanja pristojbe. Procjenjuje se da će uvođenje pristojbe zdravstvenom sustavu godišnje donijeti 376 milijuna kuna. Vlada je prihvatila Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.Tako će primjerice, u slučaju dojave o nasilju, policija morati odmah otići na mjesto događaja, s najmanje dva policajca. Ako prekršitelj ima oružje policija mu ga mora odmah oduzeti, te ga privesti u policiju i prekršajnom sucu. Kaznena djela nasilja u obitelji sudovi će morati rješavati po žurnom postupku.

ZAGREB - Hrvoje Petrač spreman je razgovarati s haškim istražiteljima u grčkom zatvoru, ali samo u prisutnosti odvjetnika i kada se osiguraju svi tehnički uvjeti, poput službenog prevoditelja, izjavio je jučer jedan od Petračevih odvjetnika Marijan Pedišić. "Petrač je spreman na razgovor, kako s haškim, tako i s hrvatskim istražiteljima, ali isključivo u prisutnosti grčkog i hrvatskog odvjetnika te kada grčka pravosudna tijela osiguraju tehničke uvjete, kao što je službeni prevoditelj, a kojih do sada nema", izjavio je Pedišić za Hinu. Potvrdio je da su haški istražitelji u srijedu posjetili Petrača u ekstradicijskom zatvoru u grčkoj Ioanni, ali da im je poručio kako želi da razgovoru budu nazočni njegovi odvjetnici, na što ima zakonsko pravo. Na upit kada bi u Grčku trebao krenuti Petračev odvjetnik, vjerojatno drugi hrvatski odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, Pedišić je odgovorio da će se to dogoditi čim grčki sud službeno zakaže ročište.

RIJEKA - Književnu nagradu "Drage Gervaisa", koju dodjeljuje grad Rijeka, ove je godine dobila Lada Puljizević za roman "Cipele za padanje" u kategoriji neobjavljena djela te David Kabalin za zbirku pjesama "Barčica j'armana, slebron okovana" za najbolje objavljeno djelo na čakavštini. Na natječaj za tu nagradu, objavljen u travnju ove godine, prispjelo je 108 radova iz cijele Hrvatske u obje kategorije, a raspisala ga je riječka Gradska knjižnica. Književna nagrada "Drage Gervaisa" ustanovljena je u počast književniku 1961. godine.

ZAGREB - Hrvatska će ovogodišnju manifestaciju "Dane europske baštine 2005." obilježiti od 23. do 30. rujna u Zagrebu, Dubrovniku i Hrvatskoj Kostajnici, a nekoliko dana ranije u posavskom selu Krapju, selu graditeljske baštine, izvijestilo je Ministarstvo kulture. Tema ovogodišnje manifestacije je "Otkrivanje tajne" s naglaskom na ukazivanje važnosti kulturne baštine od najmlađe populacije do srednjoškolaca a bit će predstavljena kroz izložbe, radionice, folklorne priredbe, prezentaciju tradicijskih zanata i suvenira, posjet arheološkim lokalitetima te ustanovama koje proučavaju i štite kulturnu baštinu. Dani europske baštine obilježavaju se od 1991. na incijativu Vijeća Europe a Hrvatska se toj manifestaciji pridružila 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine gdje se već desetu godinu uspješno nastavlja tradicija održavanja Dana.

ZAGREB - Uz ovogodišnji slogan "Budimo prijatelji ozonu i on će nas zaštititi od Sunca", obilježava se 16. rujna, međunarodni Dan zaštite ozonskog sloja. Ujedinjeni narodi su odluku o obilježavanju tog Dana donijeli 19. prosinca 1994. radi naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. I ove se godine diljem svijeta podsjeća na čvrstu obvezu zemalja članica Montrealskog protokola o poduzimanju mjera za ukidanjem potrošnje ozonu štetnih tvari. Provedbom tog protokola postignuto je značajno globalno smanjenje emisija štetnih tvari u zrak. Međutim, kako se radi o postojanim tvarima, smanjenje njihovih koncentracija u stratosferi sporo opada, pa stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja tek sredinom stoljeća. Hrvatska je stranka Montrealskog protokola, a za njegovu provedbu nadležno je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje provodi niz aktivnosti zaštite ozonskog sloja. U suradnji sa Švedskim institutom za okoliš provodi se projekt "Potpuno ukidanje potrošnje freona u Hrvatskoj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙