FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imelda Marcos protivi se prodaji svoga nakita na dražbi

LAOAG, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Imelda Marcos, udovica bivšegfilipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa, zaprijetila je sudskomtužbom kako bi spriječila da se na dražbi proda njezin nakit,procijenjen na više od 10 milijuna dolara.
LAOAG, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Imelda Marcos, udovica bivšeg filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa, zaprijetila je sudskom tužbom kako bi spriječila da se na dražbi proda njezin nakit, procijenjen na više od 10 milijuna dolara.

Nakit je bio zaplijenjen 1986. i dio je bogatstva vrijednog oko 10 milijardi dolara koje je bračni par Marcos zgrnuo u 20 godina na vlasti.

"Prodaja je nezakonita jer nisam nikada bila osuđena za korupciju" i neki su komadi obiteljska, a ne nacionalna baština, rekla je Imelda Marcos (76) govoreći o nakitu koji je čuvala u torbicama Louisa Vuittona. Ona je u svijetu postala sinonim za strastvenu skupljačicu cipela (imala ih je 3.000 pari).

Stručnjaci aukcijskih kuća Sotheby's i Christie's trebaju ovoga tjedna u Manili procijeniti dragulje, objavilo je predsjedničko povjerenstvo, službena agencija s teškom zadaćom da vrati opljačkano bogatstvo u zemlju.

Iako je bilo osnovano prije 18 godina, povjerenstvo je uspjelo dosad vratiti manje od 900 milijuna dolara, a 683 milijuna američkih dolara pronađeno je na tajnim računima u Švicarskoj.

Diktator Marcos, koji je bio svrgnut s vlasti 1986. narodnom revolucijom, izbjegao je u Sjedinjene Države i ondje umro tri godine poslije. Njegova udovica dobila je dopuštenje vratiti se na Filipine 1991., gdje joj je nekoliko puta bilo suđeno i izrečena kazna od 12 godina zatvora. Međutim, nikada nije završila iza rešetaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙