FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri EU-a u Walesu razgovaraju o proširenju

NEWPORT,1. rujna(Hina) - Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članicaEuropske unije okupili su se u četvrtak poslije podne u Newportu uWalesu na dvodnevnom neformalnom sastanku na kojem će jedna od glavnihtema biti proširenje.
NEWPORT,1. rujna(Hina) - Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica Europske unije okupili su se u četvrtak poslije podne u Newportu u Walesu na dvodnevnom neformalnom sastanku na kojem će jedna od glavnih tema biti proširenje.

Očekuje se da će šefovi diplomacija zemalja članica najviše vremena posvetiti Turskoj, dok se o Hrvatskoj ne očekuje šira rasprava.

Izvori iz Vijeća EU-a rekli su kako se "ne očekuje veća rasprava" o Hrvatskoj te da je malo vjerojatno da će se razgovarati o najnovijim ocjenama glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koje je iznijela u četvrtak u Bernu. Isti izvor rekao je da će se hrvatskom suradnjom s Haškim sudom baviti radna skupina EU-a, koja će se sastati sredinom ovoga mjeseca najvjerojatnije na razini političkih direktora.

Europska unija je odgodila pristupne pregovore s Hrvatskom, koji su trebali početi u ožujku, zbog ocjene o nedovoljnoj suradnji s Haškim sudom. Nakon što je hrvatski premijer Ivo Sanader u travnju ove godine predstavio Akcijski plan za rješavanje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine, Carla del Ponte je rekla da će za procjenu rezultata provedbe toga plana trebati tri do četiri mjeseca.

Sudjelujući u četvrtak u Bernu na Konferenciji o promicanju mira i ljudskih prava u jugoistočnoj Europi, Carla del Ponte je pozvala Hrvatsku da pojača napore u otkrivanju i uhićenju Ante Gotovine, ocjenivši da bi se početak pregovora s EU negativno odrazio na te napore.

Očekuje se da će ministri puno više vremena posvetiti Turskoj, koja ima zakazani datum početka pregovora, 3. listopada, ali još nema usvojen pregovarački okvir.

Turska je formalno ispunila i zadnji uvjet EU-a kada je potpisala protokol o proširenju carinske unije na 10 novih zemalja, među kojima je i Cipar, koji Ankara ne priznaje. Međutim, istodobno s potpisivanjem protokola, Turska je objavila zasebnu deklaraciju u kojoj navodi da taj potpis ne znači priznanje Cipra. Taj turski poziv je doveo do nezadovoljstva unutar EU-a, pogotovo u zemljama koje sa zadrškom gledaju na mogućnost da ta zemlja postane punopravnom članicom EU-a.

Ministri zemalja članica EU-a pokušat će u četvrtak usuglasiti protuizjavu, u kojoj bi najvažnija točka bila poziv Turskoj da potpisani protokol striktno provodi, ne diskriminirajući ni jednu članicu EU-a. To bi značilo da Turska mora ukinuti zabranu ciparskim brodovima da pristaju u njezinim lukama.

U petak će se ministrima 25 članica EU-a pridružiti i kolege iz kandidatskih zemalja, Hrvatske i Turske.

Bit će to prigoda ministrici Kolindi Grabar-Kitarović da upozna europske šefove diplamacije s najnovijim razvojem događaja u provedbi Akcijskog plana za rješavanje slučaja Ante Gotovine.

Na neformalnom sastanku europskih ministara bit će riječi i o iranskom nuklearnom programu, stanju na Bliskom istoku nakon izraelskog povlačenja iz Gaze te o odnosima s Rusijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙