FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić doputovao je u četvrtak prijepodne u službeni posjet Zagrebu gdje je, nakon svečanog dočeka ispred Basnskih dvora, započeo razgovore s s premijerom Ivom Sanaderom. Sanader i Terzić će prvo razgovarati u četiri oka, a zatim će im se pridružiti državna izaslanstva. Prema najavama, nakon sastanka dviju strana trebao bi se potpisati Ugovor između Hrvatske i BiH o uređenju imovinskopravnih odnosa te Ugovor između Hrvatske i BiH o dvojnom državljanstvu. Nakon razgovora sa Sanaderom, Terzića će primiti predsjednik Stipe Mesić.

KARTUM - Najmanje 130 osoba je poginulo, a oko 350 ozlijeđeno u Sudanu u trodnevnom nasilju koje je izbilo nakon smrti bivšeg pobunjeničkog vođe i prvog potpredsjednika države Johna Garanga, objavio je u četvrtak sudanski Crveni križ. Stanovnici prenose da je glavni grad Kartum u noći sa srijede na četvrtak bio mirniji nego prethodnih dana, kada su naoružane bande harale ulicama unatoč policijskom satu uvedenom u ponedjeljak. U glavnom gradu opljačkane su i spaljene brojne trgovine, a automobili zapaljeni.

KABUL - Turska je u četvrtak Italiji predala zapovjedništvo nad međunarodnim zaštitnim snagama u Afganistanu, kojima je na prigodnoj svečanosti zahvalio predsjednik te države Hamid Karzai. Turska je završila, a Italija preuzela šestomjesečno zapovjedanje nad međunarodnim zaštitnim snagama u Afganistanu koji broji 8.500 vojnika, a među kojima je i 50 pripadnika hrvatske vojne policije.

BEOGRAD - Mirjana Marković, supruga haaškog optuženika Slobodana Miloševića, preselila se iz Moskve u Den Haag, tvrdi beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka. Nakon nedavnog ukidanja međunarodne tjeralice, ona je iznajmila stan u glavnome gradu Nizozemske, kako bi što češće bila u kontaktu sa svojim suprugom, zatvorenim u Scheveningenu, kojega godinama nije vidjela, piše list. "Danas", pozivajući se na pouzdan izvor iz vrha vlasti, tvrdi da je to plod pritisaka vrha Socijalističke partije Srbije na Vladu Srbije. "Vojislav Koštunica je morao učiniti ovaj ustupak kako bi osigurao dalju podršku socijalista Vladi", piše "Danas".

ZAGREB - Britanija je 50-ih godina tajno Izraelu prodala ključni sastojak za razvoj njegova nukelarnog programa, pokazuju službeni dokumenti u koje je uvid imao BBC. Kako u četvrtak prenosi agencija Associated press noćni program BBC-a objavio je u srijedu navečer da su otkriveni dokumenti u britanskim nacionalim arhivima pokazali ugovor o izvozu 20 tona teške vode. Teška voda se koristi za preradu urana u plutonij, a to je potrebno za proizvodnju nukelarnog oružja. Prema britanskoj televiziji navedenih 20 tona bile su dio pošiljke koju je London 1956., naručio od Norveške. Agencija France presse prenosi da je prodaja Izraelu obavljena bez znanja Sjedinjenih Država koje su odbile Izraelu isporučiti tešku vodu jer nije bilo jamstava da će sastojak biti uporabljen isključivo u civilne svrhe.

MODANE - Tunel Frejus, koji povezuje Francusku s Italijom, a zatvoren je od 4. lipnja nakon požara u kojemu su poginule dvije osobe, ponovo je u četvrtak ujutro otvoren za promet bez ograničenja za manja vozila i za kamione teže od 3,5 tona, koji će se propuštati naizmjenično iz oba smjera. Ponovno otvaranje tunela Frejus željno je očekivala Italija, jer je to važan pravac za njezin cestovni promet i gospodastvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙