FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Struške večeri poezije obilježile 190 godišnjicu rođenja biskupa Strossmayera

SKOPJE, 26. kolovoza 2005. (Hina) - Makedonija treba trajno slavitisveslavenskog neimara, hrvatskog biskupa Josipa Juraja Strossmayera,rečeno je na 44. po redu "Struškim večerima poezije" u petak, a povodom 190 godina biskupova rođenja i stogodišnjice smrti.
SKOPJE, 26. kolovoza 2005. (Hina) - Makedonija treba trajno slaviti sveslavenskog neimara, hrvatskog biskupa Josipa Juraja Strossmayera, rečeno je na 44. po redu "Struškim večerima poezije" u petak, a povodom 190 godina biskupova rođenja i stogodišnjice smrti.

Struške večeri, koje su počele u četvrtak, održavaju se u čast makedonskih narodnih preporoditelja, braće Konstantina i Dimitra Miladinova, rođenih u Strugi a kojima je Zbornik makedonskih narodnih pjesama, prva zbirka pjesama pisana makedonskim jezikom, tiskan upravo potporom biskupa Strossmayera. Stoga je u petak upriličena proslava povodom 190 godišnjice rođenja i stogodišnjice smrti tog hrvatskog prosvjetitelja, mecene i političara.

Josip Juraj Strossmayer velik je sveslavenski neimar i prijatelj makedonskog naroda, čije su zasluge za obranu Makedonije goleme, jer je na površinu iznio makedonsku suštinu zbog čega ga Makedonija treba trajno slaviti, naglasio je akademik Gane Todorovski.

Struške večeri poezije otvorene su Konstantinovom nostalgičnom pjesmom za rodnim krajem "T'ga za jug" koju je napisao u Rusiji gdje je godinama pokušavao ali nije uspio tiskati Zbornik narodnih pjesama.

Pokraj više susreta pjesnika u tijeku tri dana koliko traje festival u subotu navečer bit će upriličen pjesnički portret ovogodišnjeg dobitnika međunarodne nagrade "Zlatni vijenac", a riječ je o američkom pjesniku Wiliamu Stanleyu Merwinu.

U nedjelju navečer održat će se tradicionalna priredba Mostovi na kojoj će svi nazočni pjesnici čitati svoje pjesme na mostu gdje rijeka Crni Drim istječe iz Ohridskog jezera.

Na festivalu sudjeluje više od 40 pjesnika iz skoro svih europskih zemalja, te iz Japana, Kine, Čilea, Izraela, Vijetnama, Kolumbije, Azerbejdžana, Kanade i Sudana.

Iz Hrvatske je nazočan pjesnik Branko Čegec, predsjednik Upravnog odbora Goranovog proljeća.

Međunarodnu nagradu Struških večeri poezije "Zlatni vijenac" iz Hrvatske do sada su dobili književnici Miroslav Krleža (1977.) i Slavko Mihalić (2001.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙