FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rastući jaz između siromašnih i bogatih u Kini prijeti društvenoj stabilnosti

PEKING, 22. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Kineski brzorastući jaz udohodcima dosegnuo je opasne razine te postoji rizik od socijalnenestabilnosti od 2010. ako se nastavi sadašnji trend, upozorila je uponedjeljak kineska vlada.
PEKING, 22. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Kineski brzorastući jaz u dohodcima dosegnuo je opasne razine te postoji rizik od socijalne nestabilnosti od 2010. ako se nastavi sadašnji trend, upozorila je u ponedjeljak kineska vlada.

"Kineski rastući jaz u dohodcima vjerojatno će potaknuti socijalnu nestabilnost nakon 2010. ako vlada ne pronađe učinkovita rješenja kako bi uklonila disparitete", upozorilo je ministarstvo rada i socijalne skrbi u China Daily-ju.

Predsjednik instituta za istraživanje dohotka u sklopu toga ministarstva Su Hainan utvrdio je da je disparitet između dohodaka u Kini dosegnuo krucijalnu "žutu" fazu, drugi najozbiljniji stupanj od četiri definirana u tome institutu. Situacija će se pogoršati do najozbiljnijeg "crvenog" stupnja u 2010. ako se ne poduzmu učinkovite mjere u idućih pet godina, rekao je.

Nasilni prosvjedi i nemiri postali su uobičajeni među Kinezima frustriranima rastućim društvenim nejednakostima i golemom korupcijom, potičući strah u vladi od moguće masovne društvene nestabilnosti.

Institut je utvrdio da je dohodovni jaz u Kini od 2003. ekspandirao mnogo brže unatoč nizu vladinih mjera kako bi se podigao prihod najsiromašnijih stanovnika. Vlada premijera Hu Jintaoa, započevši mandat u 2003, obećala je da će joj jedan od najvećih prioriteta biti borba protiv siromaštva.

Su nije tako optimističan oko prevladavanja jaza između dohodaka gradskog i seoskog stanovništva, budući dohodci u gradu rastu gotovo dva puta brže nego na selu.

Zarade u kineskim gradovima rastu godišnje od osam do 10 posto, no na selu svega četiri do pet posto, podaci su Instituta. Prošle godine prosječni dohodak po glavi stanovnika na selu iznosio je 2.936 juana (362 dolara), tek trećinu onoga u gradu u visini 9.422 juana.

Po podacima kineskog ureda za statistiku, 10 posto najbogatijih Kineza uživa 45 posto bogatstva te zemlje, dok 10 posto najsiromašnijih ima tek 1,4 posto nacionalnog bogatstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙