FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael evakuirao 85 posto naseljenika iz pojasa Gaze

TEL AVIV/NEVE DEKALIM, 20. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Izrael jedosad evakuirao 85 posto židovskih naseljenika iz pojasa Gaze, a svibi to područje trebali napustiti do utorka nakon gotovo 40 godinaokupacije, objavila je policija u subotu.
TEL AVIV/NEVE DEKALIM, 20. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Izrael je dosad evakuirao 85 posto židovskih naseljenika iz pojasa Gaze, a svi bi to područje trebali napustiti do utorka nakon gotovo 40 godina okupacije, objavila je policija u subotu.

Nakon tri dana prisilnog iseljavanja, tijekom kojih su naseljenici bili silom tjerani iz svojih domova, a neke prosvjednike naoružani su vojnici izvlačili iz sinagoga, za evakuaciju su preostala samo četiri od 21 židovskog naselja.

Glasnogovornik policije Avi Zelba potvrdio je da je u ovom trenutku prazno 85 posto kuća koje su nekad bili domovi 8.500 židovskih doseljenika. Oko 1.4 milijun Palestinaca živi u gusto naseljenim gradovima i izbjegličkim kampovima u pojasu Gaze.

Snage sigurnosti nadaju se da će tri preostala naselja u glavnom naseljeničkom bloku Gush Katif isprazniti u nedjelju, a naselje Netzarim u ponedjeljak i potom se preusmjeriti na dva od četiri naselja na Zapadnoj obali koja također trebaju biti evakuirana, Sa-Nur i Homesh.

U petak, petog dana operacije i trećeg dana prisilnog iseljavanja naseljenika, ispražnjeno je naselje Gadid prije predaha za blagdan Sabath koji počinje u sumrak.

Evakuacija će se nastaviti u ponedjeljak ujutro, kada je na redu naselje Netzarim.

Prema izraelskom vojnom radiju, vojska i policija koje zajednički provode operacije zadovoljni su dosadašnjim tijekom iseljavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙