FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centar kulture Roma apelira za pomoć romskom naselju Struge

ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Centar kulture Roma Hrvatskeapelira na građane, institucije i nevladine organizacije da pomognuRomima u zagrebačkom naselju Struge kojima je u subotnjem požaruizgorjela kuća, te da se pronađe trajno rješenje za tamošnje romskeobitelji koje žive u katastrofalnim uvjetima.
ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Centar kulture Roma Hrvatske apelira na građane, institucije i nevladine organizacije da pomognu Romima u zagrebačkom naselju Struge kojima je u subotnjem požaru izgorjela kuća, te da se pronađe trajno rješenje za tamošnje romske obitelji koje žive u katastrofalnim uvjetima.

Predsjednik Centra Kasum Cana u današnjem priopćenju kaže da je požar, koji je izbio u subotu oko 4 sata, 'progutao' šest kućica pa šest romskih obitelji (ukupno 25 članova) već tri dana spava u starim automobilima, bez ikakve pomoći - hrane, obuće, odjeće, pokrivača, madraca. Najugroženija je, kaže, 13-člana obitelj Mašić.

Zagrebačka policija u subotu je izvijestila da je u požaru izgorjela drvena baraka te krov obližnje zidane kuće, u kojoj obitava dvadesetak osoba, a pretpostavlja se da je požar izbio zbog grijanja.

Cana ističe da se za obilaska naselja osvjedočio o katastrofalnim uvjetima u kojima žive Romi u Strugama još od 1962., te proziva socijalnog radnika za područje Peščenice da ništa nije učinio da se ti uvjeti poboljšaju.

"Puno njih obilazi i samo gleda život i jad, bijedu Roma iz naselja Struge, ali konkretno i trajno rješenje nitko do danas nije uspio napraviti", kaže Cana, te pita što je s provedbom Nacionalnog programa za Rome te Akcijskog plana "Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015".

Osobno je, kaže, danas zvao kabinet potpredsjednice Vlade i predsjednice Odbora za praćenje provedbe Nacionalnog programa Jadranke Kosor, s prijedlogom da Hrvatska bude primjer za rješavanje romskog pitanja u Europi, jer se, tvrdi, brojni dokumenti o zaštiti prava nacionalnih manjina, među njima i Roma, ne provode.

Stoga, Cana apelira na sve građane i institucije da pomognu Romima u Strugama i Međimurju, a Vladu poziva da provede ono što je potpisala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙