FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedna najava događaja - svijet - od 15. do 21. kolovoza

ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja izsvijeta za tjedan od 15. do 21. kolovoza.
ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijeta za tjedan od 15. do 21. kolovoza.

PONEDJELJAK, 15. kolovoza

-------------------------

BAGDAD - Irački parlament sazvan je na posebno zasjedanje na kojem bi članovi odbora za izradu ustava trebali zastupnicima predstaviti prvi nacrt novog ustava, iako su pregovori o ustavu nastavljeni i u nedjelju, bez naznaka da tekst do kraja usuglašen. Ranije je 15. kolovoza određen kao krajnji rok za dovršetak nacrta novog ustava zemlje.

HELSINKI - Indonezija i pobunjenici iz Aceha, Pokret za slobodni Aceh (GAM), potpisuju mirovni sporazum.

TAIPEI - U Tajvanu će se ustanoviti nevladin savez Demokratska pacifička unija (DPU) u kojem će biti 24 zemlje, a cilj organizacije jest dobivanje snažnijega međunarodnog priznanja za demokratska postignuća. Osim Tajvana, u DPU će biti i 11 zemalja Amerike, među ostalima i Sjedinjene Države te šest azijskih i sedam zemalja južnoga Pacifika.

TOKIO - 60. obljetnica japanske kapitulacije na završetku Drugog svjetskog rata.

RIM - Posjet venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza Italiji.

UTORAK, 16. kolovoza

--------------------

KOELN - Rimokatolička crkva organizira 20. svjetski susret mladeži (do 21. kolovoza). Od 18. do 21. kolovoza očekuje se i nazočnost pape Bendikta XVI.

DEN HAAG - Nastavak rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu, nakon trotjedne ljetne stanke koja je trajala od 23. srpnja. Rasporedom rada za ovaj je tjedan predviđen nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću na sjednicama u srijedu, četvrtak i petak, saslušanje o uvođenju pisanih iskaza svjedoka optužbe na suđenju bivšem čelniku bosanskih Srba Momčilu Krajišniku u utorak i statusna konferencija u predmetu Boškoski/Tarčulovski u petak.

SRIJEDA, 17. kolovoza

---------------------

GAZA/ZAPADNA OBALA - Izrael počinje postupno povlačenje iz pojasa Gaze. Do rujna je predviđeno evakuiranje oko 8.500 Izraelaca koji žive u 21 židovskom doseljeničkom naselju u Gazi i u četirima naseljima na Zapadnoj obali.

KOELN - Drugi dan proslave 20. svjetskog susreta mladeži. Njemački predsjednik Horst Koehler posjetit će tzv. Globalno selo i sastati se s azijskim biskupima u Bonnu.

RIM - Saslušanje radi izručivanja Hamdija Issaca, poznatoga i kao Osman Hussein za kojega se vjeruje da je jedan od bombaša što su 21. srpnja sudjelovali u neuspjelome napadu na London.

KAIRO - Počinje kampanja za egipatske predsjedničke izbore. Bit će to prvi predsjednički izbori u Egiptu na kojima će biti više kandidata.

ČETVRTAK, 18. kolovoza

----------------------

VLADIVOSTOK/SHANGDONG - Kina i Rusija održat će prvu zajedničku vojnu vježbu nazvanu "Mirovna misija 2005." (do 25. kolovoza). Sudjelovat će više od stotinu tisuća vojnika.

KOELN - Treći dan 20. svjetskoga susreta mladeži što ga organizira Rimokatolička crkva. Benedikta XVI., kojemu je to prvo putovanje u inozemstvo otkako je postao papa, pozdravit će njemački predsjednik Horst Koehler i kancelar Gerhard Schroeder. Papa će posjetiti katedralu u Koelnu. Koehler će se u Bonnu sastati s biskupima iz Latinske Amerike.

PETAK, 19. kolovoza

-------------------

KOELN - Papa Benedikt XVI. posjetit će sinagogu u Koelnu.

BONN - Papa Benedikt XVI. sastat će se u Bonnu s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom.

SARAJEVO - Otvaranje 11. filmskoga festivala u Sarajevu. Za nagradu Srce Sarajeva natječe se 11 igranih filmova, a od hrvatskih filmova predviđene su svjetska premijera filma "Što je muškarac bez brkova" Hrvoja Hribara i regionalna premijera filma Ognjena Sviličića "Oprosti za kung fu".

SUBOTA, 20. kolovoza

--------------------

KOELN - Papa će primiti predstavnike političke i civilne vlasti u Njemačkoj, među kojima njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, predsjednika parlamenta Wolfganga Thiersea te predsjednicu CDU-a Angelu Merkel.

Istoga će se dana Papa susresti i s predstavnicima muslimanske zajednice.

NEDJELJA, 21. kolovoza

----------------------

KOELN - Završni dan proslave 20. susreta mladeži. Papa će se susresti s njemačkim biskupima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙