FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Castro dočekuje 79. rođendan bez planova o povlačenju

HAVANA, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Jedan od najdugovječnijihkomunističkih vladara na svijetu kubanski predsjednik Fidel Castrosvoj će 79. rođendan dočekati u subotu bez ikakvih planova opovlačenju s vlasti.
HAVANA, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Jedan od najdugovječnijih komunističkih vladara na svijetu kubanski predsjednik Fidel Castro svoj će 79. rođendan dočekati u subotu bez ikakvih planova o povlačenju s vlasti.

Castro tvrdi kako i dalje usavršava egalitarno društvo koje je počeo izgrađivati kada je srušio s vlasti diktatora Fulgencija Batistu 1959. godine.

Iako je posljednjih nekoliko godina usporio ritam on i dalje drži maratonske govore u kojima četiri-pet sati uz ostalo osuđuje i "američku imperijalističku agresiju". Sva su njegova obraćanja bogata pojedinostima i statističkim podacima o svim aspektima države kojom on upravlja na svim razinama već četiri desetljeća.

Kada je uragan Dennis prošli mjesec poharao Kubu Castro je u izravnom televizijskom obraćanju pratio oluju na njezinu putu smrti i pustošenja. Odjeven u svoju uobičajenu maslinasto zelenu odoru "Commandante" je Kubancima darežljivo obećavao nova kuhala i druge električne aparate kineske proizvodnje.

"Živim ovako dugo jer sam se bavio sportom. Planinario sam što je dobro za srce", kazao je Castro u ponedjeljak.

"Ono što je važno jesu povijesne Olimpijske igre i tamo ćemo osvajati zlatnu medalju", kazao je Castro nedavno održanom govoru maturantima.

Prošlog listopada Castro se u izravnom televizijskom prijenosu spotaknuo i teško ozlijedio koljeno, ali se na žalost svojih protivnika oporavio kroz dva mjeseca otklanjajući tako spekulacije o povlačenju s vlasti.

Castrovi najveći neprijatelji, uglavnom desničarski orijentirani prebjezi koji žive u Miamiju, gledaju Kubu kao gulag na čelu s autokratom koji je osiromašio 11 milijuna ljudi, ograničio njihova prava da napuste otok i ugušio svako nezadovoljstvo.

Kuba je zapala u gospodarske probleme otkada je, zbog kolapsa sovjetskog komunizma, izgubila milijarde dolara pomoći. Probleme ublažavaju kineski krediti kojima se prevladavaju finanicjske teškoće koje Castro pripisuje američkim sankcijama, na snazi od 1962. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙