FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo kubanski glazbenik Ibrahim Ferrer

HAVANA, 7. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Ibrahim Ferrer (78),kubanski glazbenik proslavljen dokumentarcem Wima Wendersa »Buenavista social club«, preminuo je od srčanog udara u svom domu u Havni,nakon povratka s europske turneje.
HAVANA, 7. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Ibrahim Ferrer (78), kubanski glazbenik proslavljen dokumentarcem Wima Wendersa »Buena vista social club«, preminuo je od srčanog udara u svom domu u Havni, nakon povratka s europske turneje.

Ferrer, rođen 1927. godine, glazbom se počeo baviti 1941. godine, a prvu popularnost je stekao 50-ih godina kada je nastupao sa sastavom Pacho Alonsa. Nakon što se u 80-ima prestao baviti glazbom, Ferrer je preživljavao od sitne mirovine te čišćenja cipela i prodaje listića lutrije po havanskim ulicama gdje ga je pronašao Ry Cooder i nagovorio na sudjelovanje u projektu »Buena vista social club«, a koji je istoimenim albumom ponovo podsjetio i proslavio jednu gotovo zaboravljenu generaciju izvrsnih kubanskih glazbenika poput Rubena Gonzaleza, Omare Portuondo ili Compaya Segunda. Ferrerova uloga na tom albumu je jedna od najznačajnijih jer je nastupao kao kompozitor, pjevač i svirač.

Ferrer je taj dan opisao ovim riječima: "Jedan anđeo je došao k meni i rekao mi 'Chico, dođi i snimi tu ploču!', nisam to htio snimiti jer sam odustao od glazbe... no sada imam svoju vlastitu ploču koja je broj jedan na top-listama i sada sam veoma sretan. Sada ne moram više čistiti cipele."

Nakon toga, Ferrer snima i svoj debitantski solo album »Buena vista social club presents Ibrahim...« za koji je nagrađen i Grammyjem za najboljeg debitanta godine u svojoj 72. godini. Njegov posljednji album »Buenos Hermanos«, u povodu čije promocije je Ferrer sa 20-članim orkestrom u travnju prošle godine gostovao u Zagrebu u sklopu istočnoeuropske turneje, nagrađen je s još dva Grammyja (Latin Grammy i Grammy za Best traditional tropical album). Ferrer Grammyja za spomenuti album nije uspio osobno primiti jer mu Amerikanci nisu odobrili vizu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙