FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gerry Adams: "Irska će biti neovisna i ujedinjena za mojeg života"

LONDON/BELFAST, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Irska će biti neovisna iujedinjena za mojeg života, izjavio je u četvrtak Gerry Adams, vođaSinn Feina, političkog krila Irske republikanske armije (IRA).
LONDON/BELFAST, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Irska će biti neovisna i ujedinjena za mojeg života, izjavio je u četvrtak Gerry Adams, vođa Sinn Feina, političkog krila Irske republikanske armije (IRA).

Gerry Adams i prvi čovjek sjevernoirskih unionista Ian Paisley u četvrtak su se odvojeno sastali s britanskim premijerom Tonyjem Blairom u Londonu.

Irska će biti "neovisna i ujedinjena za mojeg života", rekao je Adams novinarima nakon sastanka. Predsjednik Sinn Feina smatra da za ostvarivanje tog cilja više ne treba IRA-u, koja je prošlog tjedna objavila da je završila oružanu borbu.

Nakon te IRA-ine objave, Adams je također zatražio da Ian Paisley, čelnik Demokratske unionističke stranke (DUP), više ne usporava sjevernoirski mirovni proces.

Ian Paisley "treba odlučiti hoće li će se pridružiti ostalima u izgradnji tog procesa i omogućiti nam napredovanje, ili će ostati sa strane", rekao je Gerry Adams.

Ian Paisley izjavio je pak kako je potrebno "dulje razdoblje" da se vidi poštuje li IRA ono što je obećala. Njegovu je stranku razljutilo i ponašanje britanske vojske, koja je samo pet dana nakon IRA-ine objave počela uklanjati sigurnosnu opremu u Sjevernoj Irskoj.

Prema ocjenama analitičara, čini se da današnji odvojeni sastanak britanskog premijera s Adamsom i Paisleyjem nije nimalo približio stajališta nacionalista i unionista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙