FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki premijer odgodio posjet Turskoj

ATENA, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Grčki premijer KostasKaramanlis u utorak je odgodio posjet Turskoj, najavljen za kolovoz,priopćeno je iz ureda grčkog premijera, a diplomatski izvori smatrajuda se radi o obliku pritiska na Ankaru da prizna Cipar prije početkapristupnih pregovora s Europskom unijom u listopadu.
ATENA, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Grčki premijer Kostas Karamanlis u utorak je odgodio posjet Turskoj, najavljen za kolovoz, priopćeno je iz ureda grčkog premijera, a diplomatski izvori smatraju da se radi o obliku pritiska na Ankaru da prizna Cipar prije početka pristupnih pregovora s Europskom unijom u listopadu.

Grci kažu da se odgađa prvi posjet grčkog premijera Turskoj u posljednjih 46 godina, no ne navode razloge.

"Premijer će posjetiti Ankaru na jesen. Datum još nije određen", rekao je dužnosnik iz ureda grčkog premijera.

Diplomati tvrde kako će grčki premijer posjetiti Tursku vjerojatno nakon 3. listopada, kada će se znati počinju li pregovori Turske i Europske unije. "Recimo da će posjet nakon 3. listopada biti bitno ugodniji. Sada se dvije strane teško mogu složiti čak i s temama za razgovor", ističu diplomatski izvori u Ateni.

Iako su odnosi Grčke i Turske bitno napredovali zadnjih godina, pitanje podijeljenog Cipra i dalje sprječava potpunu normalizaciju odnosa.

Turska je u petak navečer u Bruxellesu potpisala protokol o proširenju Carinske unije s EU-om na deset novih članica, među kojima je i Cipar. No, prigodom potpisivanja protokola, Turska je također objavila posebnu deklaraciju u kojoj ističe da širenje Carinske unije na Cipar ne znači i službeno priznanje te države.

U međuvremenu je stanje vezano uz početak turskih pregovora dodatno zakomplicirala izjava francuskog premijera Dominiquea de Villepina. On je u utorak rekao kako je "teško zamislivo" da će početi pregovori Europske unije i Turske dok ona ne prizna Cipar. Tako je najavio mogućnost odgode pregovora Bruxellesa i Ankare, najavljenih za 3. listopada.

"Ne čini mi se mogućim da se otvori bilo kakav proces pregovora dok jedna zemlja ne prizna neku od članica Unije, to jest svih 25", rekao je francuski premijer na radiju "Europe 1".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙