FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solidne korporativne zarade podižu europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 28. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Poplava solidnihizvješća kompanija o poslovanju u drugom ovogodišnjem tromjesečjupotaknula je u četvrtak na europskim burzama skok cijena dionica nanovu najvišu razinu u zadnjih tri godine, a po dobicima se ističedionica proizvođača vozila DaimleChryslera.
LONDON/FRANKFURT, 28. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Poplava solidnih izvješća kompanija o poslovanju u drugom ovogodišnjem tromjesečju potaknula je u četvrtak na europskim burzama skok cijena dionica na novu najvišu razinu u zadnjih tri godine, a po dobicima se ističe dionica proizvođača vozila DaimleChryslera.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao 0,2 posto, na 5.273 boda. Frankfurtski DAX poskočio je 0,4 posto, na 4.876 bodova.

U jednom od dana kada se bilježi vrhunac sezone objave korporativnih izvješća, po dobicima na cijenama dionica ističu se španjolska telekom kompanija Telefonica te France Telecom uslijed snažnih zarada. Njihove dionice poskupjele su 1,8 i 1,6 posto.

No, prava ulagačka zvijezda bila je dionica DaimlerChryslera, koja je skočila gotovo 10 posto nakon što je njegov odjel Mercedes pripomogao da operativna dobit nadmaši procjene analitičara a potvrđena su i nagađanja da će čelnik kompanije Juergen Schrempp dati ostavku.

"Još je prerano da se oporavak poslovanja kompanija pripiše slabljenju eura, koji je možda pomogao poboljšati njihove margine, no vjerojatnije je da će utjecati na izvješća o zaradama za treće tromjesečje. Očito je pak da je globalno gospodarstvo snažnije nego su ulagači očekivali", ocijenio je raspoloženje na tržištu Patrik Schowitz, strateg pri HSBC-u.

"Slabiji euro zasigurno je pomogao europskim tržištima dionica za odličnu ovogodišnju izvedbu. No, blizu smo vrhunca ciklusa zarada stoga je ovo možda posljednje hura!", dodao je.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks dana je ojačao 0,2 posto, na 11.858 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙