FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 25. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 25. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik države Stjepan Mesić primio je danas vrhovnog zapovjednika NATO-a za Europu generala zbora Jamesa L. Jonesa, koji ga je izvijestio o preustroju NATO-a u sklopu rješavanja sigurnosnih izazova na europskom i širem području, navevši čimbenike o kojima moraju voditi računa sadašnje i buduće članice NATO-a. Mesić je ponovio kako su dva glavna strateška cilja Republike Hrvatske ulazak u EU i NATO te da se za njihovo ostvarenje poduzimaju napori na mnogim područjima. Dodao je da se protiv terorizma, osim aktivnim mjerama, treba boriti protiv njegovih uzroka, a Hrvatska želi pridonijeti toj borbi članstvom u EU i NATO-u. General Jones izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je Hrvatska postigla u posljednjih deset godina. Što se tiče hrvatskog pristupanja NATO-u naglasio je potrebu suradnje Hrvatske s Haškim sudom. Uputio je poziv da se Hrvatska, kao pomorska zemlja, uključi u mrežu antiterorističkih djelatnosti koje NATO provodi na području Sredozemlja, u prvom redu na području kontrole pomorskog prometa.

ZAGREB - Ravnateljstvo policije i Odjel kriminalističke policije PU zagrebačke osnovali su poseban tim kriminalističkih stručnjaka koje će kolegama iz osječke policije pomoći istražiti tko su mogući naredbodavci i počinitelji ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992, priopćeno je danas iz MUP-a. MUP napominje da je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo prije četiri dana od Ravnateljstva zatražilo da provjeri utemeljenost iskaza svjedoka koji je pod zaštitom dao iskaz pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda. Zaštićeni svjedok je, naime, prije pet dana pred istražnim sucem navodno ustvrdio da je očevidac likvidacije osječkih Srba, te da su ta ubojstva izvršena po nalogu Branimira Glavaša.

ZAGREB - Protiv bivšeg kuhara Caritasova doma u Brezovici Mije Penića (28) danas je na zagrebačkom Županijskom sudu pokrenuta istraga i određen mu je jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je silovao štićenicu doma. Istražna sutkinja Vendi Senta prihvatila je istražni zahtjev koji je sudu podnijelo Državno odvjetništvo i pokrenula istragu, te Peniću, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti kaznenog djela, odredila jednomjesečni pritvor. Penić se danas, kao i u petak kada je uhićen i prvi put saslušan pred istražnom sutkinjom, branio šutnjom. Odvjetnik Zoran Stjepanović izjavio je da je Penić porekao kazneno djelo koje mu se stavlja na teret - spolne radnje izjednačene sa silovanjem. Dnevnik je, navodno, pronašla policija u pretresu kuće ravnateljice Caritasa zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše.

SPLIT - Potpredsjednik LS-a Zlatko Kramarić na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu rekao da su LS i HSLS pred ujedinjenjem jer je to, kazao je, jedini način da se onemogući daljnja polarizacija hrvatske političke scene. Predsjednica nove stranke bit će sadašnja potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić, kazao je Kramarić. Na prošlim parlamentarnim izborima te su dvije stranke ostvarile porazne rezultate i nova stranka mora vratiti povjerenje birača i osigurati potporu kao u početku devedesetih, kazao je Kramarić. Na novinarska pitanja Kramarić je kazao je da još nije vrijeme za uključenje HNS-a u postupak ujedinjenja HSLS-a i LS-a.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas trebala biti održana 2. sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, no kako nije bilo kvoruma, nije održana. Sjednici je nazočilo samo 16 vijećnika (od 41), a predsjednik Županijske skupštine Nikola Obuljen novu je sjednicu najavio za 20. kolovoza. Prije početka današnje sjednice predstavnici oporbenih stranaka SDP-HSS-HNS-LS i Sindikata umirovljenika održali su konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli kako ni dalje neće sudjelovati u radu Skupštine jer smatraju kako nije utemeljena legalno i legitimno.

BRINJE - Poljoprivredna zadruga "Frankopan" u Brinju, u koju je udruženo 280 hrvatskih branitelja, dobit će po danas potpisanu ugovoru s Ministarstvom branitelja 150 tisuća kuna novčane potpore za proizvodnju, skladištenje i preradbu autohtonog voća. Ugovor su danas u Brinju potpisale ministrica Jadranka Kosor i upraviteljica Zadruge Josipa Pavlović.

ZAGREB - Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić danas je s predstavnicima osam manjinskih vjerskih zajednica potpisao sporazum kojim se jamči zastupljenost vjerskih zajednica u programima nacionalnog radija i televizije. Sporazum s HRT-om potpisali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, Islamske zajednice, Židovske općine Zagreb, Evangelističke crkve, Reformirane kršćanske kalvinske crkve, Kršćanske adventističke crkve, Saveza baptističkih crkava, te Evanđeoske crkve. Galić je, prije svečanog potpisivanja, izjavio da HRT i vjerske zajednice ovim sporazumom, koji regulira stalnu zastupljenost vjerskih zajednica u programima, uzdižu hrvatsko društvo na razinu razvijenih europskih demokratskih društava.

ZAGREB/BILJE - U Parku prirode "Kopačkom ritu" ovih je dana završilo prstenovanje 14 mladunaca crne rode (Ciconia nigra), rijetke vrste sa staništem u Kopačkom ritu, koja je uvrštena na popis ugroženih ptičjih vrsta u Europi. Po podatcima Javne ustanove Parka prirode "Kopačkog rita" u Hrvatskoj se gnijezdi 350 do 400 pari crne rode, a u Kopačkom ritu i okolici samo deset. Procjenjuje se da u Europi ima manje od 10 tisuća pari crne rode pa je uvrštena na popis ugroženih vrsta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙