FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tokio pogodio najjači potres u zadnjih trinaest godina; 27 ozlijeđenih

TOKIO, 23. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Tokio je u subotu pogodio najjačipotres od 1992. godine, u kojemu je lakše ozlijeđeno 27 osoba i nijepričinjena veća materijalna šteta, ali je upozorio stanovnike namogući "superpotres" koji se može dogoditi svakog trenutka i usmrtititisuće ljudi.
TOKIO, 23. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Tokio je u subotu pogodio najjači potres od 1992. godine, u kojemu je lakše ozlijeđeno 27 osoba i nije pričinjena veća materijalna šteta, ali je upozorio stanovnike na mogući "superpotres" koji se može dogoditi svakog trenutka i usmrtiti tisuće ljudi.

Potres jakosti šest stupnjeva po Richteru dogodio se u subotu popodne po mjesnom vremenu, s epicentrom 73 kilometra ispod zemljine površine, u okrugu Chiba, u istočnom dijelu Tokija, prema provjerenim podacima koje je objavila državna meteorološka agencija. Nije bilo upozorenja mogućoj pojavi tsunamija.

Potres se dugo osjetio u prijestolnici: više desetaka ljudi zaglavilo se u dizalima, izbilo je više manjih požara u kućanstvima, jedna se dizalica srušila na krov zgrade, a u mnogim kućama stvari su padale na pod.

Najmanje je 27 osoba lakše ozlijeđeno, pišu japanska glasila. Riječ je uglavnom o porezotinama i opeklinama.

Nije bilo dojava o većoj materijalnoj šteti jer je većina zgrada u Tokiju konstruirana tako da može odoljeti i puno jačim potresima.

Vlasti su upozorile stanovništvo na moguće nove potrese koji bi se mogli dogoditi ovih dana. Ured premijera osnovao je krizni stožer za procjenu stanja.

Potres jakosti 7,9 stupnjeva po Richteru s najtežim posljedicama u povijesti Japana pogodio je Tokio 1. rujna 1923., a u njemu je poginulo i nestalo 142.807 ljudi.

Japan je na spoju četiriju tektonskih ploča i svake godine je izložen velikom broju potresa, a vlasti stalno pozivaju stanovnike da se pripreme za "onaj veliki".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙