FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potres u prosincu uzrokovao i 1000 km dugu raspuklinu na morskom dnu

LONDON, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Potres koji je 26. prosincaizazvao razorni tsunami u Indijskom oceanu prouzročio je i napuklinuna morskom dnu dugu 1000 kilometara, objavili su u srijeduznanstvenici.
LONDON, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Potres koji je 26. prosinca izazvao razorni tsunami u Indijskom oceanu prouzročio je i napuklinu na morskom dnu dugu 1000 kilometara, objavili su u srijedu znanstvenici.

Koristeći se podacima 60 nadzornih točaka globalnog sustava određivanja položaja (GPS) u jugoistočnoj Aziji, znanstvenici iz pariškog instituta ENS/CNRS izračunali su dosad neviđene razmjere potresa.

"Pokazujemo da je dužina napuknuća površine kod ovog potresa najmanje 1000 kilometara", rekao je Christophe Vigny koji je vodio skupinu istraživača.

Vigny i njegovi kolege koristili su se podacima GPS sustava jugoistične Azije o promjenama položaja kako bi napravili i ispitali modele dužine napuknuća i smjera pritiska.

"Mali ali bitni seizmički skokovi zabilježeni su i 3000 kilometara od epicentra potresa", naveo je Vigny u izvješću za znanstveni časopis Nature.

Znanstvenici upozoravaju i da je drugi potres u južnoj Aziji 28. ožujka povećao pritisak na rasjedima u regiji, učinivši je još ranjivijom na drugi potres i tsunami.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙