FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorio slavinu i tvrdi da je to umjetnost

LONDON, 22. srpnja 2005. (Hina/AP) - Mark McGowan ušao je prije tritjedna u čajnu kuhinju u galeriji u južnom Londonu, pustio hladnu vodui ne namjerava je zatvoriti godinu dana.
LONDON, 22. srpnja 2005. (Hina/AP) - Mark McGowan ušao je prije tri tjedna u čajnu kuhinju u galeriji u južnom Londonu, pustio hladnu vodu i ne namjerava je zatvoriti godinu dana.

"Tekuća voda", kako je nazvao svoje umjetničko djelo, McGowanov je pokušaj pobune protiv rasipanja vode u Londonu i onih koji je nerazumno puštaju da otječe u odvod.

"Kad imaš slavinu u kući, ne razmišljaš o njoj. Zato je ovo umjetnost - jer nagoni ljude na razmišljanje", rekao je borac za zaštitu prirode.

Otvorena slavina skupo je umjetničko djelo koje će odnijeti gotovo 15 milijuna litara vode.

McGowan bi mogao potonuti i u sudsku borbu protiv vodovoda Thames Water. Kružni sudoper već je progutao oko 730.000 litara vode tijekom sezone koja je proglašena najsušim razdobljem u Londonu nakon 1976., a projekt je zgrozio Thames Water koji je zamolio McGowana da zatvori vodu, ali uzalud.

"Mislim da je pokazao što je htio", rekla je glasnogovornica Thames Watera Hilary Bennet. "Jasno nam je što želi i suosjećamo s njim. Ipak, sad bi morao zatvoriti vodu."

McGowan je ponovno otvorio slavinu i kad su je dva razjarena Londončana zatvorila.

"Ako uludo trošite vodu, onda to činite godinu dana", rekao je McGowan. "Uvijek je dobro završiti započeto."

Račun za vodu plaća House Gallery koja stoji iza McGowanova umjetničkog pothvata, ali bi uskoro i njima to moglo postati preskupo.

Umjetnik se nada poplavi donacija, a dotad predstavnici galerije sa strepnjom čekaju mjesečne račune.

"Da nije tako ozbiljna, moja bi umjetnost bila smiješna, ali nije, zar ne? Mislim da je to jedan od mojih najboljih uradaka jer je tako jednostavan", samouvjeren je umjetnik.

McGowan je već sudjelovao u jednako drskim pothvatima pa je tako sjedio u kadi punoj zapečenoga graha s prženim krumpirićima u nosu u znak potpore slavnom engleskom doručku ili gurao orah nosom 11 kilometara prosvjedujući protiv studentskoga duga.

Umjetnik je lani ulicama Milana vukao televizor tako što je jedan kraj konopca zavezao za njega a drugi za svoje uši, prosvjedujući tako protiv dominacije talijanskog premijera Silvija Berlusconija u tv industriji.

U svibnju ove godine, na dan parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, za osam sati je 100 tisuća puta poljubio sliku Tonyja Blaira u znak potpore premijerovu reizboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙