FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanskim vojnicima sudit će se za ratne zločine u Iraku

LONDON/ZAGREB,20. srpnja 2005.(Hina) - Tri britanska vojnika suočena sus optužbama za ratni zločin i druga kaznena djela zbog povezanosti sasmrću jednog zatočenog Iračanina u rujnu 2003., objavili su u srijedubritanski mediji.
LONDON/ZAGREB,20. srpnja 2005.(Hina) - Tri britanska vojnika suočena su s optužbama za ratni zločin i druga kaznena djela zbog povezanosti sa smrću jednog zatočenog Iračanina u rujnu 2003., objavili su u srijedu britanski mediji.

Jedan od trojice vojnika tereti se za ubojstvo na mah, a druga dvojica za zlostavljanje. Još četiri vojnika, upletena u isti incident, terete se za "zanemarivanje dužnosti", a među njima je i pukovnik Jorge Mendoca, najviši časnik koji će biti optužen za kršenje zakona u operacijama u Iraku.

Trojicu prvooptuženih tereti se za "nehumano postupanje" prema Statutu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) i u 2001., ali će se svoj sedmorici suditi pred britanskim vojnim sudom, a ne pred ICC-om u Haagu, navodi u izvješću BBC.

U drugom slučaju, četvorica vojnika optuženi su zbog utapanja jednog Iračanina, kojega su prethodno pretukli.

Optužbe je objavio britanski državni odvjetnik lord Goldsmith u Domu lordova u utorak navečer.

U prvom slučaju, vojnici Lancashirske kraljevske pukovnije počinili su niz prekršaja protiv skupine iračkih zatočenika, uhićenih nakon jedne operacije, izvješćuje Reuters.

Narednik Donald Payne, optužen je da je zlostavljao više zatočenika te da je jednog od njih, hotelskog recepcionara iz Basre Baha Mousu, ubio. Vodnik Wayne Crowcroft i vojnik Darren Fallon optuženi su za nehumano postupanje prema zatočenicima.

U drugom slučaju četiri vojnika terete se za ubojstvo na mah Iračanina Ahmeda Kareema Alija, koji je uhićen u skupini pljačkaša 8. svibnja 2003. u Basri. Nakon što su pretučeni, bačeni su u kanal pri čemu se Kareem Ali utopio.

Za njegovu smrt optužen je poručnik Carle Selman i vojnici Martin McGing, Joseph McCleary te jedan neimenovani vodnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙