FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

LONDON - Dvanaestogodišnja britanska djevojčica priznala je na sudu u ponedjeljak da je objesila petogodišnjeg dječaka na drvo jer ju je naljutio. Pred sudom u Dewsburyu nedaleko Leedsa rečeno je da je dječak "za dlaku" izbjegao smrt nakon što je pun ogrebotina i modrica oko vrata pronađen kako visi na stablu u šumi. Djevojčica, čiji identitet nije objavljen, priznala je krivnju. "Hodao je iza mene. Nisam ga zvala da ide sa mnom, pa sam se naljutila. Stavila sam mu omču oko vrata i objesila na drvo", rekla je. Uz obvezno psihološko vještačenje, sud je djevojčic zasad odredio uvjetnu kaznu, no konačnu odluku donijet će do kraja suđenja 5. rujna.

MOESSINGEN - Ptice su naučile oponašati zvukove mobilnih telefona koji su postali sveprisutni u Njemačkoj, kažu ornitolozi u parku prirode kod grada Moessingena u blizini Sveučilišta Tuebingen. "Ptice imaju nevjerojatnu sposobnost oponašanja zvonjave mobitela. Taj talent razvijale su kako je sve više rastao broj korisnika mobitela", rekao je Richard Schneider iz centra za zaštitu ptica NABU. Po njegovim riječima najbolji su imitatori čavke, šojke i čvorci, a neki od njih čine to tako dobro da mogu prevariti čak i iskusne poznavatelje ptica.

SYDNEY - Nakon što je tabletica zvana Viagra promijenila spolni život milijunima muškaraca, počelo se razmišljati o sličnom rješenju za žene, ali su izgledi za to vrlo slabi, tvrde australski znanstvenici. Naime, znanstvenici sa sveučilišta Monash iz Melbournea i Zaklade Jean Hailes proveli su istraživanje na 1423 žene i nisu našli dokaze da se razina testosterona može povezati sa seksualnom disfunkcijom. Ustanovili su da mlade žene, koje nemaju osobitu želju za vođenjem ljubavi, najčešće imaju nisku razinu hormona DHEAS, ali nisu uspjeli odrediti koja bi se razna trebala smatrati optimalnom. Profesorica Susan Davis rekla je kako se ženama ne bi trebala prepisivati hormonalna terapija dok se ne ustanovi uzrok njihove nezainteresiranosti za seks, a koji može biti depresija, disfunkcija štitnjače, nedostatak željeza, problemi u odnosima ili stres.

SYDNEY - Eleutherobin je smrtonosni otrov kojim rijetki australski koralji ubijaju ribe, a znanstvenici su njime fascinirani jer njegovi paralizirajući toksini mogu ubiti stanice raka. Zapravo, eleutherobin je stotinu puta jači od taxola, ubojice raka koji se dobiva iz pacifičke tisovine, tvrde australski znanstvenici. Eleutherobin u malim količinama izlučuju rijetki koralji koji žive u nepristupačnim dijelovima zapadne obale Australije. Jedini način da ga se dovoljno proizvede je sinteza u laboratoriju što zasad i nije tako uspješno. No, John Mann s Queen's University u Belfastu ima dobre vijesti. Tim profesora Manna dobro napreduje u pojednostavljivanju postupka za dobivanje supstance koja oponaša prirodni eleutherobin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙