FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso ukidanje embarga Kini uvjetuje ljudskim pravima

PEKING, 14. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Europske komisijeJose Manuel Barroso u četvrtak je izjavio da bi Kina, ukoliko želi dase ukine embargo međunarodne zajednice na prodaju oružja, trebalaostvariti napredak na području ljudskih prava.
PEKING, 14. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u četvrtak je izjavio da bi Kina, ukoliko želi da se ukine embargo međunarodne zajednice na prodaju oružja, trebala ostvariti napredak na području ljudskih prava.

Embargo na prodaju oružja Kini je na snazi od krvavog gušenja demokratskog pokreta 1989. godine na pekinškom trgu Tiananmen i EU ga može ukinuti tek jednoglasnom odlukom svih 25 članica.

"Radi se o vrlo složenom pitanju. Europska unija je nedavno pokazala volju da ukine embargo kako bi se u potpunosti normalizirali odnosi s Kinom, no važno je da se stekne bolje ozračje kada je u pitanju percepcija ljudskih prava ovdje u Kini", kazao je Barroso na konferenciji za novinare uoči susreta s kineskim premijerom Wen Jiabaom.

"To je pitanje za koje nam je potrebna potpora javnosti i matičnih parlamenata", dodao je predsjednik Europske komisije.

Iako je EU planirao embargo ukinuti krajem lipnja, to je odgođeno, posebice zbog snažnog američkog pritiska i činjenice da je kineski parlament izglasao zakon kojim se dozvoljava primjena sile u slučaju da Tajvan službeno objavi neovisnost.

Barroso je kao dvije ključne stvari istaknuo nužnost da Peking ratificira Konvenciju UN-a o građanskim i političkim pravima koju je vlada potpisala 1998. ali je izostala ratifikacija od strane parlamenta, te da prestane zatvarati ljude zbog svog mišljenja i oslobodi osobe koje se zbog prigovora savjesti nalaze u zatvorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙