FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati pomoraca Hrvatske i Italije protiv nelojalne konkurencije na Jadranu

SPLIT,16. lipnja 2005.(Hina) - Čelnici hrvatskog i talijanskogsindikata pomoraca danas su na zajedničkoj konferenciji za novinareupozorili na goleme probleme u sigurnosti plovidbe Jadranomprouzročene nelojalnom konkurencijom, odnosno velikim brojem starihbrodova pod stranim zastavama koji, uz to, bez ikakva nadzorazapošljavaju jeftinu radnu snagu iz trećih zemalja.
SPLIT,16. lipnja 2005.(Hina) - Čelnici hrvatskog i talijanskog sindikata pomoraca danas su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili na goleme probleme u sigurnosti plovidbe Jadranom prouzročene nelojalnom konkurencijom, odnosno velikim brojem starih brodova pod stranim zastavama koji, uz to, bez ikakva nadzora zapošljavaju jeftinu radnu snagu iz trećih zemalja.

Predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Vladimir Svalina rekao je da između hrvatske i talijanske obale dnevno plovi oko 25 brodova, među kojima su i oni koji ne udovoljavaju minimalnim uvjetima, odnosno prestari su i na njima radi potplaćena radna snaga.

Riječ je o brodovima pod liberijskom ili panamskom zastavom koji predstavljaju opasnost i zbog stanja u kojemu se nalaze i zbog potplaćene posade.

Međunarodni tajnik Talijanskog sindikata pomoraca "FIT - CISL" Remo di Fiori naglasio je kako su pomorci iz, primjerice, Burme u nekim kompanijama plaćeni samo 310 dolara mjesečno, bez ikakvih socijalnih prava, s odredbom u ugovoru da se plaća može smanjivati i do 20 posto, a zbog čega domaći pomorci ne mogu doći do posla.

Naveo je primjer triju kompanija: Blue Line, Venezia Line i Termoli Jets, koje nisu potpisale ugovore sa sindikatima i plove ne pridržavajući se ni minimalnih zahtjeva struke, s posadama iz trećih zemalja - "eksploatiranom sirotinjom".

Sindikatima je u prvom redu stalo do zaštite interese pomoraca, talijanskih i hrvatskih, kojima bi se tako otvorila mogućnost za zapošljavanje po uvjetima i plaćama koje imaju pomorci na domaćim brodovima, istaknuli su predstavnici hrvatskog i talijanskog sindikata pomoraca.

Napomenuli su da ako i dalje bude mjesta, mogu se zapošljavati i drugi, no pod istim uvjetima i s istim plaćama kao i domaći pomorci.

Naglasili su da treba odrediti standarde ispod kojih se neće ići, a to se može izmjenama zakona o linijskom brodarstvu kojima bi se regulirali uvjeti pod kojima netko može ploviti Jadranom, da bi brodovi bili sigurni u tehničkom smislu i da ne ugrožavaju pomorski promet.

Predstavnici hrvatskog i talijanskog sindikata pomoraca izrazili su i nadu da će u izravnim razgovorima s brodovlasnicima uspjeti postići potpisivanje kolektivnih ugovora za pomorce.

Pritom su istaknuli kako očekuju i da dvije države, odnosno njihove mjerodavne institucije, zakonskim odredbama osiguraju sigurniju plovidbu Jadranom i zbog pomoraca i zbog putnika, ali i zaštite okoliša koji također ugrožavaju stari nesigurni brodovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙