FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izborom dvaju potpredsjednika okončana sjednica MOO-a u Singapuru

SINGAPUR, 9. srpnja 2005. (Hina/DPA/Reuters) - Izborom dvajupotpredsjednika u subotu je u Singapuru okončana petodnevna sjednicaMeđunarodnog olimpijskog odbora, koju je obilježio izbor domaćina OI2012.
SINGAPUR, 9. srpnja 2005. (Hina/DPA/Reuters) - Izborom dvaju potpredsjednika u subotu je u Singapuru okončana petodnevna sjednica Međunarodnog olimpijskog odbora, koju je obilježio izbor domaćina OI 2012.

Igre je dobio London, koji je dan kasnije bio žrtva terorističkog napada. Druga važna točka 117. sjednice MOO-a bilo je glasovanje o sudbini 28 olimpijskih sportova. Baseball i softball nisu dobili podršku većina članova MOO-a i od 2012. neće biti u programu olimpijskih igara.

Novi potpredsjednici su Grk Lambis Nikolaou i Japanac Chihary Igaya. Oni su zamijenili Rusa Vitalija Smirnova, kojemu je istekao mandat, te Južnokorenaca Un-yong Kima, koji je zbog korupcijskog skandala dao ostavku.

MOO ima četiri potpredsjednika. Uz novoizabrane Nikolaoua i Igayu, tu su još Amerikanac James Easton i Šveđanka Gunilla Lindberg. Mandat potpredsjednika traje četiri godine.

Očekivalo se da će jedno potpredsjedničko mjesto pripasti 71-godišnjem Australcu Kevanu Gosperu, koji je potpredsjedničku funkciju obavljao u dva mandata (1990-1994. i 1999-2003.). No, prvo ga pobijedio Grk Nikolaou (49 prema 45 glasova), a potom i 74-godišnji Japanac Igaya (51:42).

"Ovo je velika čast za moju domovinu, koja je prošle godine organizirala fantastične olimpijske igre. Moj izbor je na neki način nagrada za odličan posao koji je Grčka obavila 2004.", izjavio je Nikolaou, koji je od 2001. bio član Izvršnog odbora MOO-a.

Japanac Igaya, koji je član MOO-a od 1982., po treći se puta kandidirao za potpredsjednika. Godine 1992. i 2000. nije uspio. Treća kandidatura je ipak donijela sreću. Igaya je na ZOI 1956. osvojio srebrnu medalju u slalomu.

Posljednjeg dana 117. sjednice u Izvršni odbor MOO-a izabran je Singapurac Ser Miang Ng, nakon što je iz utrke ispao Peruanac Ivan Dibos. Izvršni odbor ima 14 članova.

Također, novozelandska jedriličarka Barbara Kendall postala je novom članicom MOO-a. Ona je popunila mjesto koje je ostalo upražnjeno odlaskom Australke Susie O'Neill, koja je odstupila zbog obiteljskih razloga. Barbara Kendall bila je zlatna na OI u Barceloni 1992., srebrna u Atlanti 1996. i brončana u Sydneyju 2000. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙