FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica CEFTA-e o budućnosti slobodne trgovine u regiji

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Predstavnici zemalja članicaSrednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA - CentralEurope Free Trade Agreement) - Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, održalisu danas u Zagrebu svoju redovnu sjednicu, na kojoj je uz ostalo, biloriječi o budućnosti CEFTA-e te pristupu Makedonije.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Predstavnici zemalja članica Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA - Central Europe Free Trade Agreement) - Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, održali su danas u Zagrebu svoju redovnu sjednicu, na kojoj je uz ostalo, bilo riječi o budućnosti CEFTA-e te pristupu Makedonije.

Hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić je nakon sastanka izjavio da su se sudionici suglasili da treba pojačati aktivnosti oko priključenja Makedonije CEFTA-i, što bi trebalo uslijediti na idućem summitu premijera i predsjednika zemalja članica, koji bi se krajem ove godine trebao održati u Zagrebu.

Također, bilo je riječi i o proširenju CEFTA-e na ostale zemlje jugoistočne Europe, odnosno o mogućnosti stvaranja nove zone slobodne trgovine, temeljene na nekom drugom ugovoru. Kriteriji za uključenje novih zemalja ovisit će o međusobnim pregovorima, ali te će zemlje svakako morati dosegnuti međunarodna pravila trgovine, kazao je Vukelić.

Rekao je i da je gospodarska suradnja zemalja članica CEFTA-e u stalnom porastu, samo lani međusobna robna razmjena porasla je za 50 posto, što dokazuje da CEFTA ima smisla te da Hrvatskoj donosi korist. Zonom slobodne trgovine s ostalim zemljama regije, poput SiCG te BiH, samo bi se dodatno pojačala gospodarska suradnja u regiji i nakon ulaska Bugarske i Rumunjske u Europsku uniju, odnosno izlaska iz CEFTA-e, ustvrdio je.

Tema današnje sjednice CEFTA-e bila je i rasprava o razvoju međusobne trgovine zemalja članica, koordinacija posebnih aktivnosti CEFTA-e te izvješće o aktivnostima Pododbora za poljoprivrednu trgovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙