FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pismo admirala Nelsona prodano za 118 tisuća dolara

LONDON, 6. srpnja 2005. (Hina/AP) - Anonimni kupac dao je 118,000dolara za pismo u kojem britanski admiral Horatio Nelson tvrdi da ćeuništiti francusku flotu kod Trafalgara, što je kasnije i napravio,objavila je aukcijska kuća Bonhams.
LONDON, 6. srpnja 2005. (Hina/AP) - Anonimni kupac dao je 118,000 dolara za pismo u kojem britanski admiral Horatio Nelson tvrdi da će uništiti francusku flotu kod Trafalgara, što je kasnije i napravio, objavila je aukcijska kuća Bonhams.

Očekivalo se da će pismo upućeno lordu Barhamu, Prvom lordu Admiraliteta, dokument koji sadrži četiri stranice pisane na palubi Nelsonovog broda HMS Victory, doseći cijenu od 72 tisuće dolara.

U pismu je Nelson svom nadređenom detaljno obrazložio svoju strategiju za predstojeću bitku, u kojoj je francuska flota uništena, ali je i sam Nelson izgubio život.

Britanska pobjeda 21. listopada 1805. godine kod rta Trafalgar, nedaleko od španjolske obale, doprinijela je kasnijem padu Napoleona i označila početak britanske dominacije svjetskim morima koja je trajala više od stotinu godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙