FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nogometaš postao nogometašica

SYDNEY, 24. lipnja 2005. (Hina/AP) - Transeksualki Martine Delaney (47)dopušteno je igrati u australskoj ženskoj nogometnoj ligi nakon što jepunih 25 godina gradila karijeru u muškim klubovima.
SYDNEY, 24. lipnja 2005. (Hina/AP) - Transeksualki Martine Delaney (47) dopušteno je igrati u australskoj ženskoj nogometnoj ligi nakon što je punih 25 godina gradila karijeru u muškim klubovima.

Martine Delaney, ili Martin Delaney, dobila je ovoga tjedna dopuštenje Tasmanijskoga nogometnog saveza za transfer u žensku ligu, nakon što je prije dvije operacijom promijenila spol.

Delaney, inače dugogodišnja aktivistica za poštivanje ljudskih prava, iznenađena je što je postala temom naslovnica u Australiji.

"Primila sam neke divne reakcije. Jedna me je stara gospođa prepoznala, primila za ruku i rekla mi: 'Čestitam, učinila si dobru stvar, samo naprijed, curo!'"

Australska nogometna federacija nema posebnu politiku kad je riječ o igračima transeksualcima. No, savjetovala je tasmanijskim vlastima da Delaney, ako se zakonski vodi kao žena, prema pravilima Međunarodnoga olimpijskog odbora ima pravo igrati u ženskoj ligi.

Delaney se nećkala oko povratka u nogomet, ali je to ipak učinila na nagovor prijateljica. Dala je desetak golova za "Claremont United" u prvoj ženskoj australskoj ligi prije nego što su protivnici doznali za njezinu prošlost i tražili od vlasti da se očituju o tom slučaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙