FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Na izborima zajednička lista WASG-a i PDS-a

BERLIN, 3. srpnja 2005. (Hina) - Stranka Izborna alternativa, rad isocijalna pravda (WASG) odlučila je na svom kongresu u Kasselu unedjelju da će na najavljene prijevremene parlamentarne izbore izićisa zajedničkom listom na kojoj će se osim kandidata WASG-a nalaziti ipredstavnici Stranke demokratskog socijalizma (PDS), a istodobno jenajavljena mogućnost stvaranja novog saveza lijevo orijentiranihstranaka čiju bi srž činile WASG i PDS.
BERLIN, 3. srpnja 2005. (Hina) - Stranka Izborna alternativa, rad i socijalna pravda (WASG) odlučila je na svom kongresu u Kasselu u nedjelju da će na najavljene prijevremene parlamentarne izbore izići sa zajedničkom listom na kojoj će se osim kandidata WASG-a nalaziti i predstavnici Stranke demokratskog socijalizma (PDS), a istodobno je najavljena mogućnost stvaranja novog saveza lijevo orijentiranih stranaka čiju bi srž činile WASG i PDS.

Glavni kandidat WASG-a na predstojećim izborima i bivši predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Oskar Lafontaine ukazao je na potrebu stvaranja "jakog lijevog saveza".

"Nama je potrebna snažna ljevica u Bundestagu, a mi smo jedina snaga koja se bori protiv ukidanja socijalne države", izjavio je Lafontaine.

Bivši suradnik kancelara Gerharda Schroedera, žestoko je tom prilikom napao saveznu vladu.

"Socijaldemokratsko - zelena vlada vodi politiku uperenu protiv siromašnih slojeva društva", izjavio je Lafontaine. On je vladi Gerharda Schroedera predbacio "socijalne svinjarije". Lafontaine je istodobno odbacio optužbe po kojima WASG svojim djelovanjem privlači i birače desnoradikalnog spektra. "Stavljati nas i Nacional-demokratsku stranku Njemačke u isti koš je nepošteno i nemoralno", zaključio je Lafontaine.

WASG je početkom godine osnovala skupina bivših pripadnika SPD-a koji se nisu slagali s politikom socijalnih reformi vlade Gerharda Schroedera.

Oskar Lafontaine je zbog neslaganja s Gerhardom Schroederom u ožujku 1999. godine, nekoliko mjeseci nakon dolaska SPD-a i Zelenih na vlast, odstupio s mjesta predsjednika SPD-a i položaja ministra financija.

Na vjerojatnim parlamentarnim izborima koji bi trebali biti održani 18. rujna zajednička lista WASG/PDS može računati s podrškom oko 10 posto glasača čime bi ovaj savez postao treća politička snaga u zemlji.

Baza WASG-a dugo se vrijeme opirala suradnji s PDS-om koja je neslužbena nasljednica državne partije bivšeg DDR-a, Jedinstvene socijalističke stranke (SED), i koja na zapadu zemlje ne igra gotovo nikakvu političku ulogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙