FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Demokršćanska oporba povećala vodstvo

BERLIN, 15. lipnja 2005. (Hina) - Nekoliko tjedana nakon što jenjemački kancelar Gerhard Schroeder najavio raspisivanje prijevremenihparlamentarnih izbora, demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU dodatnoje, u ispitivanjima javnog mišljenja, povećala vodstvo, objavio je usrijedu demografski institut "Forsa", koji je ispitivanje proveo zatelevizijsku postaju "RTL" i tjednik "Stern".
BERLIN, 15. lipnja 2005. (Hina) - Nekoliko tjedana nakon što je njemački kancelar Gerhard Schroeder najavio raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU dodatno je, u ispitivanjima javnog mišljenja, povećala vodstvo, objavio je u srijedu demografski institut "Forsa", koji je ispitivanje proveo za televizijsku postaju "RTL" i tjednik "Stern".

Tako bi Unija CDU/CSU da se sljedeće nedjelje održavaju izbori za Bundestag osvojila 49 posto glasova, što bi joj bilo dovoljno za apsolutnu većinu u parlamentu. Unija u tom slučaju ne bi trebala ulaziti u koaliciju s liberalima iz FDP-a, koji bi osvojili sedam posto glasova. Vladajuća koalicija Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stranke Zelenih i dalje gubi na popularnosti, a te bi dvije stranke zajedno osvojile samo 27 posto glasova. Prema rezultatima ispitivanja, u Budestag bi s pet posto osvojenih glasova ponovno ušli reformirani komunisti iz Stranke demokratskog socijalizma (PDS).

Konačni odnosi na prijevremenim izborima, koji bi se prema sadašnjim pokazateljima trebali održati 18. rujna, mogli bi se promijeniti nakon spajanja PDS-a s novom strankom Izbornom alternativom za rad i socijalnu pravednost (WASG), koju su osnovali bivši članovi SPD-a na čelu s bivšim predsjednikom stranke Oskarom Lafontaineom, nezadovoljni politikom socijalnih reformi vlade Gerharda Schroedera. Neka ispitivanja pokazuju da bi novi lijevi savez PDS/WASG mogao osvojiti i do 20 posto glasova.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder i SPD su potkraj svibnja nakon izgubljenih izbora u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji najavili raspisivanje novih parlamentarnih izbora. No, uvjet za to je da se izglasuje nepovjerenje njegovoj vladi, što će biti obavljeno 1. srpnja. Tek nakon što se izglasuje nepovjerenje, predsjednik Republike Horst Koehler može raspustiti parlament i raspisati nove izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙