FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hidrometeorološki zavod očekuje normalno ljeto

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Izračuni Državnog hidrometeorološkogzavoda (DHZ) za srpanj, kolovoz i rujan ne upućuju na znatnijeodstupanje od uobičajenih vrijednosti, što znači da ljeto ne bitrebalo biti ni toplije niti hladnije od prosječnog, a manjaodstupanja moguća su tek na Jadranu.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Izračuni Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHZ) za srpanj, kolovoz i rujan ne upućuju na znatnije odstupanje od uobičajenih vrijednosti, što znači da ljeto ne bi trebalo biti ni toplije niti hladnije od prosječnog, a manja odstupanja moguća su tek na Jadranu.

Po najnovijim prognozama za iduća tri mjeseca, nešto bi kišovitije moglo biti u Istri, ponajprije na njezinoj zapadnoj obali, a manje odstupanje može se dogoditi i u sjevernim krajevima unutrašnjosti, rekla je Hini pomoćnica ravnatelja DHZ-a za primijenjenu meteorologiju Vlasta Tutiš.

Tutiš ističe da nas očekuje normalno ljeto, a samo mjestimice bi moglo biti toplije ili sušnije, najvjerojatnije na Jadranu.

No, nema naznaka izvanrednih situacija i velike suše, ističe pomoćnik ravnatelja DHZ-a za hidrometeorološke prilike Duško Trninić.

Određeni oblik suše, koji podrazumijeva smanjenje količine vode u rijekama, jezerima i akumulacijama, moguć je samo krajem kolovoza i početkom rujna.

DHZ će o kretanju hidrometeoroloških prilika redovito mjesečno informirati javnost i na vrijeme izvijestiti ako dođe do odstupanja.

Tromjesečna prognoza je eksperimentalne naravi i temelji se na prognozama Europskog centra za srednjoročne prognoze iz Velike Britanije.

Prognoza se odnosi na prosjek cijelog tromjesečja, pa je moguće da neki od ta tri mjeseca bude osjetno hladniji ili osjetno topliji.

Prošlogodišnje ljetne temperature zraka bile su više od prosjeka, a odstupanja su se kretala od +0,1 stupanj Celzijev u Daruvaru do +1,5 u Poreču i Gospiću.

U najvećem dijelu zemlje bilo je vrlo toplo, a samo u dijelu Istre ekstremno toplo.

Oborina je bilo manje od prosjeka svugdje osim u Osijeku. Količine oborina kretale su se od 25 posto prosječnog ljetnog iznosa u Poreču do 102 posto u Osijeku.

Ipak, oborinske prilike, osim u dijelu Istre gdje je bilo ekstremno sušno, u najvećem su dijelu zemlje bile normalne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙