FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši kuhar i francuski volonter iz Brezovice pod istragom tužiteljstva

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebačko Županijsko državnoodvjetništvo izvijestilo je danas da istražuje jesu li djecu uCaritasovom domu u Brezovici zlostavljali tamošnji bivši kuhar ifrancuski državljanin koji je volontirao u Domu, kao što piše tisak.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je danas da istražuje jesu li djecu u Caritasovom domu u Brezovici zlostavljali tamošnji bivši kuhar i francuski državljanin koji je volontirao u Domu, kao što piše tisak.

Županijska državna odvjetnica Višnja Lončar priopćila je da tužiteljstvo u suradnji s policijom "već provodi izvide i prikuplja sve potrebne obavijesti radi otkrivanja kaznenih djela i počinitelja" i da će državnoodvjetnička odluka biti donesena nakon prikupljanja obavijesti.

U vezi slučaja bivšeg domara M. B., osumnjičenog za spolni odnos s djetetom, protiv kojega je danas saslušanjem prve svjedokinje započela istraga na zagrebačkom Županijskom sudu, tužiteljica Višnja Lončar u priopćenju navodi da o tom predmetu ne može ništa reći jer je predložena tajnost postupka.

U tisku je proteklih dana objavljeno više članaka u kojima se navodi da je bivši kuhar u Domu u Brezovici navodno seksualno zlostavljao štićenike i silovao mentalno retardiranu pomoćnicu u kuhinji te o svemu vodio dnevnik u kojemu je iscrpno o tome pisao. Nagađa se da je štićenike u Brezovici seksualno zlostavljao i francuski državljanin koji je navodno u Domu rasparčavao i drogu. Navodno je riječ o muškarcu koji je u Francuskoj bio optužen zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja dvije kćeri, sina i unuka i koji se zbog toga navodno 2000. sklonio u Caritasov dom.

Tisak je najavio i da će do kraja ovoga tjedna tužiteljstvo zatražiti istragu protiv petoro odgajatelja iz Brezovice zbog zanemarivanja djece te fizičkog i emotivnog zlostavljanja. Navodno su među osumnjičenima i dvije časne sestre, no u priopćenju zagrebačke županijske državne odvjetnice o tome nema ni riječi.

Općinska državna odvjetnica Vesna Abramović, koja će navodno pokrenuti taj postupak, danas nije bila dostupna za izjavu.

Policija je, inače, jučer posjetila sjedište Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Dom u Brezovici kako bi prikupila dokumente i informacije o štićenicima i djelatnicima koji su u ustanovi boravili u posljednjih desetak godina.

Načelnik ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec nije želio ništa reći o "slučaju Brezovica", obrazloživši da je policija u siječnju ove godine od tužiteljstva dobila naputak da u predmetima i obradama vezanim uz kaznenopravnu zaštitu djece i maloljetnika poštuje načelo tajnosti postupka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙