FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Žrnovnici okrugli stol o maslinarstvu

SPLIT, 24. lipnja 2005. (Hina) - Okrugli stol o razvoju maslinarstva iuljarstva u Hrvatskoj u skladu sa smjernicama Europske unije održan jedanas u Žrnovnici pokraj Splita, u organizaciji hrvatske Zajednicemaslinara i uljara.
SPLIT, 24. lipnja 2005. (Hina) - Okrugli stol o razvoju maslinarstva i uljarstva u Hrvatskoj u skladu sa smjernicama Europske unije održan je danas u Žrnovnici pokraj Splita, u organizaciji hrvatske Zajednice maslinara i uljara.

U radu skupa osim maslinara iz četiriju dalmatinskih županija sudjelovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Ministar je podsjetivši na važnost maslinarstva, istaknuo kako treba podizati nove nasade i obnoviti zapuštene maslinike te povećati potrošnju maslinova ulja koja u Hrvatskoj iznosi samo dvije litre po stanovniku na godinu.

Najavio je i nove mjere za provedbu projekta podizanja 5500 hektara maslinika do 2007. te za povećanje proizvodnje. Jer, naglasio je ministar Čobanković, Hrvatska na pet milijuna stabala proizvede samo pet milijuna litara ulja, što znači da se po stablu ubere samo šest do sedam kilograma maslinova ploda.

Predsjednik Hrvatske zajednice maslinara i uljara Ivica Amižić kazao je kako valja brže rješavati aktualna pitanja u maslinarstvu, počevši od donošenja zakona o maslinarstvi do uspostave burze maslinova ulja.

Na okruglom stolu posebno je istaknuto da treba ulagati u natapanje bez kojeg se ne može računati na sigurniju proizvodnju, što pokazuje i trenutačno stanje, posebno u otočnim maslinicima u kojima se već vide posljedice sušnog razdoblja.

Sudionici okruglog stola o maslinarstvu također su ocijenili kako se osnivanje Zajednice maslinara i uljara, sa sjedištem u Žrnovnici, pokazalo vrlo korisnim, premda na hrvatskom Jadranu djeluju i druge maslinarske udruge pa maslinari dvoje koja je od njih mjerodavnija i koju odabrati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙