FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska postala članicom NSG-a

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska je u petak, prigodomodržavanja redovitog godišnjeg plenarnog sastanka Grupe opskrbljivačanuklearnih a s time i vezanih materijala (Nuclear Suppliers Group -NSG) u Oslu, primljena u članstvo te grupe, priopćilo je ministarstvovanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska je u petak, prigodom održavanja redovitog godišnjeg plenarnog sastanka Grupe opskrbljivača nuklearnih a s time i vezanih materijala (Nuclear Suppliers Group - NSG) u Oslu, primljena u članstvo te grupe, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Hrvatskoj je, kaže se u priopćenju, članstvom u NSG omogućen pravodoban pristup informacijama na području nuklearne sigurnosti. Države članice mogu zatražiti pomoć NSG-a koja im se pruža putem bilateralnih konzultacija ili specijaliziranih seminara, dodaje se u priopćenju.

Podrška zemalja članica NSG-a hrvatskoj kandidaturi je priznanje politici hrvatske Vlade za visoke standarde koje je usvojila na polju nuklearne sigurnosti, kako u zakonodavnom tako i u provedbenom dijelu, navodi se u priopćenju MVPEI-ja.

Aktivnim sudjelovanjem u inicijativama na području kolektivne sigurnosti, kaže se u priopćenju, Hrvatska je prepoznata kao stabilan i pouzdan partner u regiji, Europi i na globalnom planu.

Prema priopćenju MVPEI-ja, grupa opskrbljivača nuklearnih i s time vezanih materijala priznata je međunarodna organizacija koja je uspostavila temelje za učinkovit nadzor transporta i primjene ovih materijala, a u svrhu sprječavanja njihove zlouporabe. Sustav kontrole transporta je omogućen kroz dobrovoljnu primjenu Smjernica za nuklearne i time vezane materijale NSG-a, koje propisuju pravila i mjere nadzora za zemlje opskrbljivače nuklearnim materijalima i tehnologijom. Članice NSG-a određuju u koje zemlje će se izvoziti materijali i tehnologija tzv. dvojne namjene.

Hrvatska je 45 država koja je ispunila uvjete za članstvo u NSG-u, što znači kako ima nacionalno zakonodavstvo u skladu s visokim standardima koji se očekuju od zemalja članica, kao i institucije koje se brinu za njihovu provedbu, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙