FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair za modernizaciju EU-a i nastavak proširenja

ZAGREB/BRUXELLES, 23. lipnja 2005. (Hina) - Britanski premijer TonyBlair predstavio je u četvrtak program svoga predsjedanja Europskomunijom u kojem se zauzeo za modernizaciju Europe, koja bi bilapripravna suočiti se s izazovima globalne konkurencije i koja se ne bibojala daljnjeg proširenja.
ZAGREB/BRUXELLES, 23. lipnja 2005. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair predstavio je u četvrtak program svoga predsjedanja Europskom unijom u kojem se zauzeo za modernizaciju Europe, koja bi bila pripravna suočiti se s izazovima globalne konkurencije i koja se ne bi bojala daljnjeg proširenja.

Europskoj uniji su hitno potrebne ekonomske reforme kako bi potaknula rast i ona mora postupno smanjitati udio u svom proračunu koji troši na poljoprivredne subvencije, rekao je Blair zastupnicima Europskog parlamenta.

Velika Britanija preuzima 1. srpnja rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo EU-a od Luksemburga.

"Takve reforme su nam hitno potrebne, ako želimo gospodarski rast u Europi", rekao je britanski premijer.

Naglasio je da ne želi preko noći ukinuti subvencije za poljoprivredu, nego postupno. "Moderni proračun za Europu nije proračun iz kojeg će se se u deset sljedećih godina i dalje izdvajati za zajedničku poljoprivrednu politiku", rekao je britanski premijer.

Blair je rekao da je "oduvijek bio strastveni Europljanin". "Vjerujem u Europu s jakom socijalnom dimenzijom. Nikad ne bih prihvatio Europu koja bi bila samo ekonomsko tržište".

Sadašnji predsjedatelj Europskog vijeća, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker rekao je po završetku neuspješnog summita prošli tjedan da se Europa podijelila u dva tabora, jedan koji želi samo zajedničko tržište i drugi koji želi politički integriranu Europu.

"Nije u pitanju ideja o Europskoj uniji. Riječ je o modernizaciji. Riječ je o politici. Nije riječ o raspravi kako napustiti Europu, nego kako napraviti ono radi čega je i osnovana: poboljšati život ljudi. A sada oni nisu u to uvjereni", rekao je Blair.

Blair je pozvao da se rasprava o Europi ne vodi razmjenom osobnih uvreda, dodajući da oni koji žele promjene u Europi ne bi smjeli biti optuženi za izdaju europskih ideala.

On se u govoru osvrnuo i na prošlotjedni summit, za čiji neuspjeh mnogi europski političari optužuju upravo njega. "Govori se da nisam bio spreman na kompromis oko britanskog rabata, da sam u zadnji čas postavio pitanje reforme zajedničke poljoprivredne politike (CAP), da samo očekivao da se o reformi CAP-a razgovara u petak navečer. Zapravo, ja sam jedini britanski lider koji je ikada rekao da bi rabat stavio na stol. Nikada nisam rekao da bismo trebali završiti s CAP-om sada ili pregovarati o tome preko noći", rekao je.

Premijer Juncker je rekao da nije predlagao ukidanje britanskog rabata. "Nije istina da je predsjedništvo htjelo ukinuti britanski rabat. Željeli smo ga ostaviti nepromijenjenog za 15 starih članica EU-a i pokazati veću solidarnost prema novim članicama", rekao je Juncker u srijedu, predstavljajući bilancu svoga predsjedanja pred zastupnicima Europskog parlamenta. "Ovo vam govorim jer vam nitko drugi neće i jer će te vjerojatno čuti drukčija objašnjenja", rekao je Juncker, aludirajući na današnje Blairove izlaganje.

Blair je najavio da će tijekom sljedećih šest mjeseci pokušati postići napredak u pogledu europskog proračuna i rješavanja nekih teških dosjea, poput direktive o liberalizaciji usluga i direktive o radnom vremenu te ispuniti obveze u pogledu proširenja.

"Mi ćemo nastojati ispuniti obveze Unije prema onima koji poput Turske i Hrvatske očekuju da budu dio Europe", rekao je Blair.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙