FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Knjiga o umijeću trgovanja" Benedikta Kotruljevića

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu je danas predstavljena"Knjiga o umijeću trgovanja" dubrovačkog renesansnog trgovca,znanstvenika i diplomate Benedikta Kotruljevića, koja je u povijestiekonomske misli poznata kao prvi sustavni prikaz društvene funkcijetrgovine i trgovačke prakse te dvosustavnog računovodstva.
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu je danas predstavljena "Knjiga o umijeću trgovanja" dubrovačkog renesansnog trgovca, znanstvenika i diplomate Benedikta Kotruljevića, koja je u povijesti ekonomske misli poznata kao prvi sustavni prikaz društvene funkcije trgovine i trgovačke prakse te dvosustavnog računovodstva.

Knjigu je izdala nakladnička kuća Privrednog vjesnika Binoza Press, a u Sabornoj dvorani Benedikta Kotruljevića Hrvatske poštanske banke predstavili su je njezin prevoditelj, romanist Žarko Muljačić te recezenti Zvonimir Baletić i Pavao Ravlić.

Naglašavajući veliku važnost toga djela za moderni razvoj trgovine i računovodstva svi su pritom istaknuli kako Benedikt Kotruljević (rođen u Dubrovniku 1416.) i njegovo djelo nije dovoljno poznato i poštovano u vlastitoj zemlji, pa ni u ekonomskim krugovima.

Muljačić, koji se Kotruljevićem bavi oko 50 godina, istaknuo je da je raspravu/rukopis o trgovini izvornog naslova "O trgovini i savršenom trgovcu" Benedikt Kotruljević dovršio 1458. u okolici Napulja, gdje se iz Dubrovnika odselio 1451.

Rukopis je prvi put tiskan u Veneciji 1573., zaslugom filozofa Frane Petrića, ali koji je uz promjenu naslova skratio i preradio neka poglavlja.

Ravlić je napomenuo da knjiga osim rasprava i definicija o trgovini donosi i brojne druge zanimljive sadržaje, važne ne samo za povijest ekonomije i knjigovodstva nego i život općenito, popu Benediktovih razmišljanja o milostinji, dostojanstvu, ženama, odgoju i drugom.

Govoreći u ime nakladnika publicist Ante Gavranović je izrazio nadu da će knjiga pridonijeti da Hrvatska više poštuje svoje velikane, iznoseći pritom misao talijanskog ekonomista i bivšeg ministra vanjskih poslova Antonia Martinoa, izrečenu u anketi Wall Street Journala o najutjecajnijim inovacijama Drugog milenija. Martino je, naime, u toj anketi kazao: "Jedno od najvećih postignuća čovječanstva, jedno od onih bez kojih bi se svijet kakav danas poznajemo činio nezamislivim, jest otkriće važnosti racionalnog ekonomskog ponašanja i profita. Pripisao bih to djelu Benedikta Kotruljevića".

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙