FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demokršćani najavili smanjivanje imigracije

BERLIN, 20. lipnja 2005. (Hina) - Čelnici demokršćanske Unije CDU/CSUnajavili su da će odustati od dosadašnje politike useljavanja kako bise broj imigranata smanjio na najmanju moguću mjeru, pišu njemačkimediji u ponedjeljak.
BERLIN, 20. lipnja 2005. (Hina) - Čelnici demokršćanske Unije CDU/CSU najavili su da će odustati od dosadašnje politike useljavanja kako bi se broj imigranata smanjio na najmanju moguću mjeru, pišu njemački mediji u ponedjeljak.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein (Kršćansko-socijalna unija - CSU) najavio je da će demokršćani, ako pobijede na prijevremenim parlamentarnim izborima najavljenima za rujan, umjesto "politike masovnog useljavanja koju primjenjuje sadašnja socijaldemokratsko - zelena vlada", primijeniti politiku jačanja obitelji. Također je najavio da će Unija CDU/CSU demografski problem vezan uz starenje društva riješiti produljivanjem radnog vijeka zaposlenih te većim ulaganjem u dokvalifikacije, čime bi se bolje odgovorilo na zahtjeve tržišta rada.

Beckstein smatra da je argument Vlade Gerharda Schroedera, po kojemu je useljavanje potrebno kako bi se njemački socijalni sustav spasio od demografskog kolapsa, "ostatak socijaldemokratsko - zelene utopije o Njemačkoj kao multikulturnom društvu".

Potpredsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Wolfgang Bosbach (CDU) podupro je Becksteina te izjavio da treba odbaciti uvriježeno mišljenje po kojemu se njemački socijalni sustav može spasiti samo dodatnim useljavanjem. "Unija tu zabludu mora jasno pobiti, i to će biti tematizirano tijekom predizborne promidžbe", zaključio je Bosbach.

Becksteinu i Bosbachu usprotivili su se neki članovi Predsjedništva CDU-a i mogući koalicijski partner Liberalno-demokratska stranka (FDP). Član Predsjedništva CDU-a i premijer savezne pokrajine Hessena Roland Koch, u prošlosti poznat po tvrdokornim stajalištima glede useljavanja, izjavio je da imigracija "neće odigrati važnu ulogu" u predizbornoj promidžbi demokršćana.

Potpredsjednik CDU-a Christoph Boehr smatra da je useljavanje "gotovo sasvim izgubilo" na težini otkako je broj imigranata i tražitelja azila pao na povijesno najnižu razinu.

Glasnogovornik FDP-a u Bundestagu Max Stadler optužio je dijelove Unije za "čisti populizam".

"Trenutačno nema nijedne političke sile u Njemačkoj koja se zauzima za masovno useljevanje pa ne znam protiv koga i čega se demokršćani bore", zaključio je Stadler.

Predsjednica stranke Zelenih Claudia Roth smatra da su Unijina stajališta glede useljevanja "bezgranično zastarjela".

"Kada jedan demokršćanski političar traži da se useljavanje ukine te umjesto toga poziva Njemice da više rađaju, to zvuči vrlo zastarjelo", zaključila je Roth.

Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU i Vlada Gerharda Schroedera prije godinu dana su se dogovorile o novom zakonu koji omogućava useljavanje visokokvalificirane radne snage, a istodobno ograničava useljavanje niskokvalificiranih radnika. Zakon, koji se primjenjuje od početka ove godine, u cijelosti su prihvatili i demokršćani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙