FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ilegalno ribarenje ugrožava najsiromašnije u svijetu (istraživanje)

LONDON, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Svjetskim zalihama ribeprijeti nezakonito ribarenje koje najsiromašnije zemlje lišava životnovažne hrane i svake godine ubija tisuće ptica, piše u dvama britanskimizvješćima u četvrtak.
LONDON, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Svjetskim zalihama ribe prijeti nezakonito ribarenje koje najsiromašnije zemlje lišava životno važne hrane i svake godine ubija tisuće ptica, piše u dvama britanskim izvješćima u četvrtak.

U izvješću koje je naručila britanska vlada navodi se da se svake godine protuzakonito ulovi 4 milijarde komada ribe, od čega gotovo četvrtina ispred afričke obale južno do Sahare.

Druga studija koju je izradila neovisna Zaklada za ekološku pravdu (EJF) tvrdi da zbog krivolova svake godine ugiba oko 100.000 morskih ptica, među kojima velik broj ugroženih albatrosa.

"Krivolov ima golem utjecaj na životnu borbu najsiromašnijih zemalja u svijetu", rekao je ministar za međunarodni razvoj Gareth Thomas.

U studiji EJF-a "Gusari i profiteri" kaže se da neki ribari zaobilaze zakon tako što brodove registriraju pod takozvanom zastavom iz interesa, koristeći činjenicu da neke zemlje ne progone krivolov.

"G8 i Europska unija moraju osuditi tu pojavu i staviti je izvan zakona te uvesti doista djelotvornu kontrolu radi suzbijanja nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova", kaže direktor EJF-a Steve Trent.

EU kojim će od sljedećeg mjeseca predsjedati Britanci, u određivanju godišnjih ribolovnih kvota nastoji zaštititi ugrožene vrste kao što je bakalar, ali i osigurati opstanak ribarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙