FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka se sprema na uvođenje školskih odora

BERLIN, 14. lipnja 2005. (Hina) - Nakon Hamburga i ostale njemačkesavezne pokrajine razmišljaju o uvođenju odora u državne škole, javljau utorak Spiegel Online.
BERLIN, 14. lipnja 2005. (Hina) - Nakon Hamburga i ostale njemačke savezne pokrajine razmišljaju o uvođenju odora u državne škole, javlja u utorak Spiegel Online.

Nakon što je Senat Hamburga, grada koji uživa status savezne pokrajine, krajem svibnja donio proglas o "poticanju uvođenja jedinstvene odjeće u škole u Hamburgu", i vlasti u drugim saveznim pokrajinama razmatraju uvođenje sličnih mjera.

Nakon uvođenja jedinstvene odjeće u neke škole u Hamburgu ili jednostavno izdavanja naputaka o jedinstvenoj boji gornjeg dijela odjeće, u školama je vidljiva manja napetost među učenicima s različitim socijalnim statusom.

"Kod jednobojne i ujednačene odjeće nisu toliko vidljive razlike kao kod normalnog odijevanja koje uvelike ovisi o skupocjenim markama", ističe Karin Brose, učiteljica u školi u hamburškoj četvrti Sinsdorfu, koja je sa skupinom roditelja prije nekoliko godina potaknula uvođenje jedinstvene odjeće za učenike.

U toj su školi posljednjih nekoliko godina zabranjeni goli dijelovi tijela, posebice s vidljivim metalnim ukrasima. "Škola nije video-spot", zaključuje Karin Brose, upozoravajući pritom na utjecaj pop zvijezda, poput Britney Spears ili Christine Aguilere, na maloljetnice.

Njemački pedagozi uglavnom podupiru sve što pridonosi normalizaciji stanja u njemačkim školama koje su se, po mišljenju ne samo konzervativnih dijelova javnosti, od sedamdesetih do danas pretvorile u opasna područja na kojima su vrline, poput marljivosti i iskazivanja poštovanja učiteljima i starijim osobama, postale rijetkost. Mnogi pedagozi za takvo stanje optužuju naraštaj "šezdesetosmaša", koji su pojmove poput reda, rada i discipline zamijenili uvođenjem jednakosti i ukidanjem stege.

Iako neke studije pokazuju da uvođenje jedinstvene školske odjeće pozitivno utječe na radno ozračje i disciplinu, ispitivanje javnog mišljenja provedeno prije nekoliko tjedana pokazuje da 60 posto ispitanika odbija uvođenje odora. Zasad sve ostaje na dobrovoljnoj osnovi jer je trenutačno zakon takav da se nikome ne može nametnuti što će odjenuti. Nametanje jedinstvene odjeće zakonskom regulativom bilo bi suprotno njemačkom ustavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙