FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Uhićena trojica osumnjičenih islamskih ekstremista

BERLIN, 14. lipnja 2005. (Hina) - U Njemačkoj su uhićena trojicapripadnika terorističke skupine Ansar el islama, za koje se sumnja dasu iz Njemačke logistički pripremali napade u Iraku, priopćilo je uutorak Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.
BERLIN, 14. lipnja 2005. (Hina) - U Njemačkoj su uhićena trojica pripadnika terorističke skupine Ansar el islama, za koje se sumnja da su iz Njemačke logistički pripremali napade u Iraku, priopćilo je u utorak Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Kako je priopćio glavni državni odvjetnik Kay Nehm, trojica Iračana u dobi od 33 do 43 godine "u velikom su stilu" u Njemačkoj pribavljali sredstva za terorističke napade u Iraku. Oni su, osim toga, obavljali ostale logističke poslove, poput pribavljanja viza i zrakoplovnih karata.

Policija u nekoliko saveznih pokrajina istodobno je u svezi s današnjim uhićenjima izvela racije u desetak stanova diljem Njemačke. Tom je prilikom pronašla veću količinu dokaznog materijala. U sklopu istrage osumnjičena su još jedanaestorica Iračana, no nisu uhićeni.

Kako je priopćilo državno odvjetništvo, uhićenici i osumnjičenici pripadaju organizaciji Ansar el islamu (Pomagači islama), koja je 2001. osnovana na sjeveru Iraka te se bori za osnutak islamske kurdske države na tom području po uzoru na talibanski režim u Afganistanu. Organizacija je dosad počinila mnoge napade na američke i iračke snage.

Ansar el islam poznat je u Njemačkoj od prošle godine, nakon što su u prosincu uhićena trojica njegovih pripadnika pri pokušaju atentata na iračkog premijera Iljada Allawija koji je bio u posjetu toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙