FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asselborn podnosi usmeno izvješće o Hrvatskoj

LUXEMBOURG, 13. lipnja 2005. (Hina) - Luksemburški ministar vanjskihposlova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn podnijet će uponedjeljak ministrima vanjskih poslova 25 zemalja članica usmenoizvješće o nedjeljnom sastanku radne skupine za procjenu hrvatskesuradnje s Haškim sudom.
LUXEMBOURG, 13. lipnja 2005. (Hina) - Luksemburški ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn podnijet će u ponedjeljak ministrima vanjskih poslova 25 zemalja članica usmeno izvješće o nedjeljnom sastanku radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom.

Prema diplomatskim izvorima, ocjena koju će radna skupina u ponedjeljak predočiti Vijeću ministara "nešto je povoljnija" od one sa zadnjeg sastanka radne skupine 26. travnja i može se očekivati da će se Vijeće ministara vratiti pitanju otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom na svom sljedećem sastanku 18. srpnja u Bruxellesu.

Očekuje se da će Vijeće u svojim zaključcima pozdraviti napredak u suradnji s Haškim sudom te ustvrditi da ta suradnja još nije potpuna.

Ministri vanjskih poslova će na svom redovitom mjesečnom sastanku razgovarati o zapadnom Balkanu - situaciji u Srbiji i Crnoj Gori, statusu Kosova te o BiH.

Na dnevnom redu je i nekoliko vanjskopolitičkih tema, stanje na Bliskom istoku, Iraku i Uzbekistanu.

Šefovi diplomacija 25-otorice okupili su se u Luxembourgu u nedjelju navečer na neformalnom sastanku kako bi razgovarali o trenutačnom ključnom pitanju EU-a, Financijskoj perspektivi, okvirnom planu rashoda EU-a u razdoblju od 2007. do 2013. godine.

Nakon višesatne rasprave, zemlje članice nisu uspjele približiti stajališta, tako da se u ponedjeljak ne očekuje veća rasprava o tome te će to pitanje biti ostavljeno za summit u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Također će se očekuje da će i pitanje ratifikacije europskog Ustava biti ostavljeno šefovima država ili vlada EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙