FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radna skupina EU-a: Nešto povoljnija ocjena hrvatske suradnje s ICTY-em

LUXEMBOURG, 12. lipnja 2005.(Hina) - Radna skupina EU-a pripremila je unedjelju poslijepodne u Luxembourgu za sutrašnji sastanak ministaravanjskih poslova EU-a "nešto povoljniju ocjenu" o hrvatskoj suradnji sHaškim sudom (ICTY), doznaje se iz diplomatskih izvora.
LUXEMBOURG, 12. lipnja 2005.(Hina) - Radna skupina EU-a pripremila je u nedjelju poslijepodne u Luxembourgu za sutrašnji sastanak ministara vanjskih poslova EU-a "nešto povoljniju ocjenu" o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom (ICTY), doznaje se iz diplomatskih izvora.

Ad hoc radna skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom sat vremena je u nedjelju poslijepodne u Luxembourgu razmatrala posljednje pismo i izviješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Prema diplomatskim izvorima, ocjena koju će radna skupina u ponedjeljak predočiti Vijeću ministara "nešto je povoljnija" od one sa zadnjeg sastanka radne skupine 26. travnja i može se očekivati da će se Vijeće ministara vratiti pitanju otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom na svom sljedećem sastanku 18. srpnja u Bruxellesu.

Na sastanku u nedjelju sudjelovali su ministri vanjskih poslova Luksemburga i Austrije, Jean Asselborn i Ursula Plassnik, povjerenik za proširenje Olli Rehn, izaslanik visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane Stefan Lehne i britanski veleposlanik pri EU-u John Grant.

Uoči sastanka, ministar Asselborn je izjavio da će radna skupina analizirati pismo Carle del Ponte u kontekstu odluke EU-a iz prosinca prošle godine kada je odlučeno da se sazove bilateralna međuvladina konferencija radi otvaranja pristupnih pregovora s Hrvatskom, pod uvjetom pune suradnje s Haškim sudom.

"Hrvatskoj su vrata otvorena, a što se tiče uvjeta potrebno je učiniti nešto konkretnije. Stvari idu u dobrom smjeru, naći ćemo rješenje u mjesecima koji dolaze", rekao je Asselborn.

Europska unija je nakon odgode pregovora s Hrvatskom, koji su trebali započeti 17. ožujka, osnovala ad hoc radnu skupinu, koja je zadužena za procjenu suradnje Zagreba s Haškim sudom. Radnu skupine čine predstavnici sadašnjeg i dvaju budućih predsjedništava, Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Prošli je tjedan glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u izviješću pripremljenom za Vijeće sigurnosti, koje je zajedno s popratnim pismom dostavila i predsjedništvu EU-a, ocijenila da se suradnja Hrvatske s Den Haagom poboljšala, ali da se unatoč obećavajućem početku provedbe Akcijskog plana za lociranje odbjegloga generala Ante Gotovine, "za sada ne može opisati kao potpuna".

Radna skupina se prvi put sastala 26. travnja također u Luxembourgu.Tada su se članovi peteročlane radne skupine odvojeno sastali s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙