FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Oslu otvoren Nobelov centar za mir

OSLO, 11. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Norveški kralj Harold V. i švedskikralj Carl XVI. otvorili su u subotu u Oslu Nobelov centar za mir,izvijestile su agencije.
OSLO, 11. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Norveški kralj Harold V. i švedski kralj Carl XVI. otvorili su u subotu u Oslu Nobelov centar za mir, izvijestile su agencije.

Otvaranje centra dio je proslave stogodišnjice stjecanja nezavisnosti Norveške od Švedske, 7. lipnja 1905. godine. U obnovu i uređenje bivše postaje u zapadnom Oslu u ultramoderan centar potrošeno je skoro 22 milijuna eura.

Na otvaranju su bili i norveški premijer Kjell Magne Bondevik i kenijska aktivistica za zaštitu okoliša Wangari Maathai koja je 2004. bila prva žena iz Afrike koja je primila Nobelovu nagradu za mir. Istaknula se u bici za ljudska prava i zaštitu šuma u Keniji, uspješno provevši projekt pošumljavanja.

Utemeljitelj nagrade je Šveđanin Alfred Nobel (1833-1896) koji je u svojoj oporuci zatražio da se nagrada za mir dodjeljuje u Oslu a sve ostale u Stockholmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙